Måla akvarell med penna och pensel

Måla akvarell

Måla akvarell med penna och pensel

Halloj! Oj vad tiden rusar iväg! Man vill ju passa på att vara ute så mycket som möjligt nu när det är så vackert i naturen. Pysseltempot här på bloggen har intagit sommarlunk! Men en sorts pyssel som jag varmt kan rekommendera är att måla akvarell. Ett perfekt pyssel att plocka med i semesterpackning, en liten ask med färg, några penslar och ett block, sen är det bara att sätta dig och måla var som helst, inne som ute!

Måla akvarell

Måla akvarell på två olika sätt – Men akvarellpennor och akvarellfärger, idag visar jag skillnaden!

Måla akvarell

Akvarellmålning med akvarellpennor/pensel – material:

? Akvarellpennor (Supracolor 2 -artnr: 34097 –  CC Hobby)
? Akvarellblock (artnr 22106 – CC Hobby)
? Penslar (artnr 100277, 3-pack stora, artnr 10702, 10 pack småpenslar CC Hobby)

Tack CC Hobby för sponsrat material! Kika in på deras sida och klicka i artikelnr för att hitta produkterna, det finns en mängd olika sorter, många med bra pris och kvalitét!

Måla akvarell

Måla akvarell med pennor:

1) Rita ditt motiv med vanlig blyertspenna. Välj gärna en hård blyerts som inte smutsar ner det vita pappret.

2) Fyll sedan i med akvarellpennor. De funkar precis som vanliga färgpennor, men ger mer färg liksom.

Måla akvarell

3) Plocka fram pensel och vatten. Måla lätt med penseln på de ställen där du ritat. Då flyter pennsträcken samman och får ett djup. Ju mer vatten desto mer flyter färgen ut.

Måla akvarell

4) Man kan även måla hela bakgrunden. Måla lätt med pennorna, men behöver inte täcka helt. Måla sedan med penseln doppad i vatten.

Måla akvarell

Målningen är klar! Det här är en perfekt liten ask att ta med i semesterväskan. Då kan man ju välja om man vill använda dem som vanliga färgpennor eller testa att pensla vatten.

Måla akvarell

Måla akvarell med akvarellfärger

? Akvarellfärger (artnr 34245 CC Hobby)

Penslar och block enligt materiallistan längre upp i inlägget. Det finns en mängd olika akvarellfärgaskar att välja mellan, det är bara att prova dig fram, liten eller stor ask. Fördelen när man tar en större ask är att man har fler nyanser av färg, men behöver inte kunna blanda färgen. Nackdelen kan väl vara att den kan vara lite stor att ta med i handväskan. Så mitt tips är att ha en stor hemma och en liten ask i handväskan. De här färgerna kommer att räcka många många år! Man kan bara byta ut enstaka små fägkuber, när de tagit slut!

Måla akvarell

Måla akvarell på klassiskt vis – mina tips!

? Bra penslar och riktigt akvarellpapper är verkligen viktigt för att det ska vara roligt att måla! Penslar som är ganska mjuka och har en fin spets underlättar verkligen! Det räcker med tre penslar; en stor, en mellan och en riktigt tunn för finliret. Akvarellpapper som är tjock och sitter klistrat i blocket, gör att när pappret blir blött först bubblar upp och sedan blir helt slätt när det torkat.

Måla akvarell

Målartips!

? Testa dig fram! Börja med att måla enkla abstrakta former, måla först med vatten och droppa i mycket färg för att se vad som händer.

Måla akvarell

? Blir det för mycket vatten, kan man torka upp det med papper. Ha alltid hushållspapper framme, det blir fint och effektfullt att torka bort överflödig färg och vatten, och man kan även dutta ut färgen,

Måla akvarell

? Man kan lägga i mer och mer färg för att få djup i bilden. Man kan lämna vissa partier omålade för att få till blänk i målningen. När allt torkat kan man jobba vidare och måla detaljer.

Måla akvarell

Bladmålning

? Jag gillar verkligen att måla blommor och blad, dottern gillar mer rymden och fina solnedgångar. Mitt tips för att måla blad är att bara sätta igång..

1) Måla först alla bladen, dutta i med mer färg i kanten på bladet medan bladet fortfarande är blött.
2) Lämna vissa partier i vissa blad omålade, för blänk.
3) Måla till sist själva skaften på blad/grenen när allt annat torkat, annars kommer färgen rinna ut i själva bladen.

Akvarellmålning

Krassemålning

? Plocka fram en krassebild, eller använd en verklig blomma och studera hur de ser ut.

1) Först tecknar jag tunt med blyerts, sedan suddar jag ut de skarpaste linjerna.
2) Måla blommor och blad med lite färg och mer vatten. Förstärk sedan kanterna på alla blad och blomblad med extra färg i penseln medan färgen fortfarande är blöt, för att ge djup i bilden. Lämna vissa partier vita och omålade, för extra blänk.
3) När allt torkat helt, kan man måla dit alla detaljer som mittpistiller, bladens detaljer och kvistarna emellan blommor och blad. Prova dig fram och måla lite då och då!

Måla akvarell

Upphängning av målningar

Låt inte dina målningar bara ligga i blocket, häng upp dem på väggen! Ett fin upphängning är dessa Posterlister, de finns i A3 och A4 format. Man bara lättar på skruven och för in pappret mellan listerna. En list uppe, en nere och så jutesnöre. Himla bra att bara öppna och byta ut sina målningar efter säsong!

Måla akvarell

Akvarellmålning – bästa sommarpysslet!

Nu sitter målningarna upp på väggen! Det är verkligen roligt att måla akvarell! Jag föredrar nog den klassiska målningstekniken med färg och pensel jämfört med pennorna. Men pennorna fyller ju sitt syfte också, prova gärna och se vilken teknik du gillar bäst!

Ha en superhärlig helg! Tror det blir sol och kanske ett dopp i sjön!

Kram ? Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen