Tändkottar

Tändkottar

Idag blir det pastelligt pyssel med kottar! Jag hade en hel kasse kottar kvar sedan julen, och en del ljusstumpar och ljusmassa. Så varför inte göra tändkottar eller braständare som det heter. Ett himla bra pyssel! Billigt, ekologiskt, användbart och fint att ge bort i present! En liten finess är att färga ljusmassan med vaxkritor, kottarna blir så himla fina i olika färger!

Tändkottar

Tändkottar – ett kul och billigt pyssel, som är toppen att ge bort i present!

Tändkottar

Tändkottar i olika färger, ljusmassan är färgad med vaxkritor eller oljepastellkritor.

Tändkottar

Tändkottar – material:

 • kottar
 • ljusmassa eller ljusstumpar
 • vaxkritor eller oljepastellkritor
 • Presenttips: cellufanpåsar och fina band

Verktyg: kniv, konservburkar/glasburkar, kastrull (tång att hålla konservburken med) grillpinnar/gaffel. Plåt med bakplåtspapper

Tändkottar – gör så här:

Börja med att plocka fram konservburkar/glasburkar (en för varje färg), ljusmassa eller ljusstumpar, grillpinnar/gaffel, kastrull med vatten och en plåt med bakplåtspapper.

 1. Häll ljusmassan/stumparna i konservburken, skär av små bitar av kritan, lägg i burken.
 2. Ställ burken i vattenbad på spisen. Låt smälta på medelvärme, rör då och då med en grillpinne. När allt har smält och du är nöjd med färgen. Tag bort burken från vattenbadet, och låt svalna några minuter. (Obs! Om du använder gamla stearinljusstumpar, tänk på att plocka bort veken ur ljusmassan).
 3. Provdoppa en kotte, ljusmassan ska fästa på kotten, då är ljusmassan lagom varm. Doppa kotten en gång, låt torka ca 10 minuter på en bakplåtspappersklädd plåt. Doppa sedan ännu en gång totalt 3 gånger är lagom.
 4. Doppa alla kottarna i de olika färgerna. Dax att provtända kottarna!

Tändkottar

Tändkottar

Tändkottarna glöder fint

Kotten är otroligt lätt att tända, stearinet gör att kotten brinner länge och gör det enklare att få igång en brasa, eller varför inte en grill.

Obs! Tänk på att inte använda kottarna i en vanlig öppen spis/grill…i vissa kaminer finns ett spjällsystem under, som kanske inte mår bra at smält stearin.

Tändkottar

Fina ”gå-bort-gåvor”

Lägg kottarna i söta påsar och ge bort i present! Man kan också ha dem framme i en glasburk vid öppna spisen!

Lycka till med dagens vinterpyssel! Det passar ju bra idag med ”tändkotts-pyssel” när vi har snöstorm ute…❄️☃️

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

4 reaktioner på ”Tändkottar”

 1. Hej
  Vad menar du med vanlig öppen spis? Tänkte göra tändkottar till 2 vänner som kan fixa brasa inne. Vilka ugnar/spis/kamin mm funkar inte kottarna på? Tacksam för svar…

  1. Katarina Hörnberg

   Hej Jessica,
   Tändkottarna funkar ju till alla eldstäder. Det är ju lite färg i kottarna så jag tänkte mest att har man en urtjusig eldstad, eller grill så kanske det lämnar några droppar färg från kottarna…men det försvinner ju säkert i elden.
   Lycka till! Kram Katarina

 2. Hej! Bara så att du vet, så finns det FÄRG särskilt till stearin och paraffin. Det är nog bättre och renare, än att elda pastellkritor. Finns hos Färghandlare och på Panduro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen