Romantisk dukning

Romantisk dukning

Romantisk dukning

Idag blir det mera blommor på bloggen! En romantisk dukning med massor av rosa Hortensior, murgröna och eucalyptys. Jag visar hur man patinerar trä, snickrar och dekorerar en blomlåda. En dukning som skulle kunna passa till ett bröllop!

Romantisk dukning

Detta inlägg är ett samarbete med Magic Colours Your Home. Hortensior från Danmark av finaste kvalitét. Pysseljobb, foto och åsikter av Katarina Hörnberg – Diy Sweden.

Romantisk dukning

Romantisk dukning

Linneduk, linneservetter med hortensia i rosa eller blått, en lång blomlåda som målats med trälasyr, och vita spetsdekorationer. Lådan är fylld med massor av rosa hortensior, eucalyptys och murgröna. För extra dekoration har jag lagt ut blommor runt lådan…Visst blev det romantiskt!

Romantisk dukning

Hortensia håller i 150 dagar

Här har jag använt blommor med hela krukan, eftersom jag gärna vill följa blommans fina utveckling! Den sägs hålla i hela 150 dagar, och fördjupas i färgen. Efter att festen är över, kan man ha hela blomlådan på fönsterbrädan eller varför inte utomhus nu på sommaren när det är varmt! Jag tänker ta med min blomlåda till landet, och njuta av den hela sommaren.

Romantisk dukning

Bygga en blomlåda – Material:

 • Furubrädor  (Jag använde 19 cm bredd för att dölja hela krukan. Vill du ha en lägre låda välj mindre bredd) Längden på brädan anpassas efter din låda) (Min låda är ca 80 cm lång 25 cm bred.) Då behövs 3×80 cm och två kortsidor ca 25 cm)
 • Trälasyr (järnvitrol) eller bets
 • Vit vattenfast tusch (Posca)
 • vit lackfärg

Verktyg: såg, pensel, två skålar i olika storlekar (som mall till spetsdekorationen), penna med sudd, skruvdragar (skruvar)

Romantisk dukning

Blomlåda – gör så här:

1) Måla brädorna med lasyr eller bets. Tips! Det räcker att måla en gång, och följ plankas längd med penseln, varje penselsträck syns lätt. Måla även baksida om du ska använda blomlådan ute, då blir den mer tålig.

Romantisk dukning

Visst blir det skillnad med lasyren, furun får en härlig patina! Den grå färgen tycker jag passar extra bra till Hortensiablommorna, en ruffig kontrast tillsammans med de perfekta blommorna.

Romantisk dukning

Måla vita dekorationer

Här är det bara att låta fantasin flöda! Måla ditt favoritmönster, med vit penna eller lackfärg och pensel. Eftersom min låda är ganska stor valde jag ett enkelt mönster, som går relativt snabbt att rita.

Material: Poscapenna, två skålar i olika storlekar, penna med sudd och vit lackfärg.

Måla mönster

 1. Använd två skålar i olika storlekar som mall, det förenklar och gör cirklarna perfekta! Markera med tusch på muggen och skålen, så får man exakt lika stora halvcirklar. Rita med vit tuschpenna på brädan.
 2. För att få till prickarna har jag doppat baksidan av pennan dvs. Suddet i vit lackfärg och duttat prickar. Enkelt och fint!

Snickra en blomlåda

 1. Såga till brädorna enligt dina önskemål. Jag gjorde en låda med 3 bitar à 80 cm, och två kortsidor av 25 cm. Vill man mönsterpassa mönstret, så kanske det går åt lite mer trä. Avgör hur noggrann du vill vara.
 2. Skruva fast sidorna i botten med en skruvdragare.
 3. Skruva sedan fast kortsidorna.
 4. Måla med lasyr på de sidorna som sticker ut. Här kan man ju helt klart sätta plankan på insidan, för extra finess. Klart!

Romantisk dukning

Fyll blomlådan med blommor

 • Fyll krukan med ca 4-5 stycken Hortensior (Rosa Magical Revolution)
 • För göra blomlådan mer fyllig har jag satt ett par krukor med murgröna i varje ände. Det blir fint att de faller ut från lådan.
 • Sätt dit några kvistar eucalyptus för att förstärka lådans gråa färg, och för att doften är så underbar!

Alternativ: Om man inte vill använda hela hortensiakrukor, kan man klä inlådan med plast, fylla den med vattendränkt oasis, och sedan fylla på med massor av hortensiakvistar. Det här gör att blomlådan blir lägre, och blommorna kommer ändå att hålla länge genom användandet av den fuktiga oasisen. Det här kommer jag att visa senare i höst…det kanske kan bli en variant med torkade blommor. ?

Romantisk dukningRomantisk dukning

En pampig dukning i vårt lilla kök!

Som ni ser har jag fyllt hela köket med hortensiablommor! Idag önskar jag att jag hade en liten slottsal att dekorera…men man tager vad man haver! ?. Vitt porslin funkar ju alltid, vita linnedukar och servetter…från vårt bröllop, som vi ännu aldrig använt…det var bara 18 år sedan… Några fina glas, och så jutesnöre, som är toppen till allt! Jag hoppas ni får inspiration att tänka er dukningen i en vacker sal!

Romantisk dukningRomantisk dukning

Dags för dukning!

Ställ lådan centrerat mitt på bordet, fyll på med blommorna, knipsa sedan av några blommor för att dekorera bordet. Lägg några runt själva blomlådan, och använd några till servetterna.

Romantisk dukning

Servetter

Knyt ett jutesnöre kring den ihoprullade linneduken, stick in en hortensiablomma, det räcker! Varför inte duka med blåa till männen och rosa till tjejerna..

Romantisk dukningRomantisk dukning

Man kan även lägga till extrakvistar eucalyptus.

Romantisk dukning

Romantisk dukning

Blomlådan

Blomlåda kan förberedas i flera veckor före festen, eftersom blommorna håller så länge! Tänk bara på att sätta plast i lådan så den blir lättvattnad. Sätt dit eucalyptuskvistarna precis på festdagen.

Romantisk dukning

Romantisk dukning

Visst blev det pampigt och romantisk i vårt lilla kök! Hela familjen blev klart överaskade denna vardagkväll! ?

Hoppas ni blir inspirerade att duka med vackra blommor! Lådan går ju att använda till mycket annat också! Trälasyren kan jag varmt rekommendera! Och mina hortensior är ännu vackrare nu efter två veckor…Snart kommer mer blompyssel!

Lycka till! ? Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen