Drömfångare

drömfångare

Ett roligt DIY som jag haft på pysselprojektlistan väldigt länge….så är det drömfångare! De är så himla fina, och de kan varieras i all oändlighet. Idag tänkte jag visa hur man gör den enklaste och vanligaste sortens drömfångare. Här är en steg för steg beskrivning hur du gör en drömfångare, men titta gärna på någon Youtube film som gör det enklare att förstå hur man gör, sök på DIY Dreamcatcher så hittar du massor, lycka till!!

drömfångare

drömfångare

drömfångare

Drömfångare

Här har vi tjejer gjort varsin drömfångare, de blev lite olika, och jag ska säga att det inte var helt enkelt innan man fått ordning på ”spindelnätet”, det krävs nog lite träning innan man fått dem perfekt snygga, men jag tycker resultatet blev riktigt bra för att vara första gången!

Vi valde naturfärgade och ljusa toner, vita och naturfärgade fjädrar, med träpärlor och glaspärlor.

Vad används då en drömfångare till?

Den här texten har jag hittat hos ” LaReina.se”

DRÖMFÅNGAREN har sitt ursprung hos indianerna. Enligt folksägen anses den stärka de goda drömmarna och tankarna. De goda drömmarna finner sin väg genom nätet till dess ägares drömmar, emedan onda drömmar fastnar i nätet och bränns sönder av morgonens första solstrålar.

Hängs i sovrummet, antingen ovanför sängen eller i direkt anslutning till den tex i fönstret, eller varför inte fästa fast en liten gren på väggen ovanför sängen och hänga drömfångaren i den. Mycket vackert och dekorativt!

Legenden om drömfångaren

Sedan urminnes tider har det berättats att Farmor Spindel, som spann hela
Universum, var sorgsen över alla mardrömmar som hennes människobarn hade.

Hon gick därför till pilträdet och bad om dennes grenar.
Hon gick till örnen och bad om dennes fjädrar.

Sedan böjde hon grenarna till en cirkel som inneslöt alla människor på jorden.
Hon spann sitt nät av visdom runt pilgrenen för att fånga sina människobarns mardrömmar.

Fader Sols morgonstrålar brände bort mardrömmarna som fanns kvar i nätet.
Fanns det fortfarande någon mardröm kvar i nätet förvandlades det till morgondagg
som sakta droppade ner längs fjädrarna och tillbaka till jorden…

drömfångare

drömfångare

Drömfångare – material:

 • kraftig ståltråd, tunn ståltråd
 • mocka/läderband eller ljust jutesnöre
 • vitt garn, broderigarn eller vaxad tråd 
 • vita fjädrar/pärlhönefjädrar (Skapamer.se)
 • pärlor – ta de du har hemma, träkulor, glaspärlor, marmorpärlor mfl.

Verktyg: avbitartång, limpistol, sax

Drömfångare – Gör så här:

Sök på Youtube: DIY Dreamcatcher, det kan göra det lättare att förstå hur du ska knyta ”nätet”. Men jag ger er också en bildbeskrivning hur man gör ”steg för steg”

 1. Börja med att göra ringen av ståltråd, eller köp en färdig ring i någon hobbybutik.
 2. Knipsa av en bit av den kraftiga ståltråden, fäst ihop till en ring genom att vira tunn ståltråd, runt ändarna. (Bild 2)
 3. Knyt fast ett grovt snöre/läderband i ringen. Vira tätt runt ringen av avsluta med en knut. Jag limmade fast sista biten av snöret med limpistol. (Bild 3-4)
 4. Nätet: Tag av en mindre bit snöre från ditt garnnystan, så blir det lättare att trä genom nätet. Tänk bara på att det ska räcka till hela nätet. (Bild 6)
 5. Häll två fingrar mellan varje ögla, så får du ett jämt avstånd mellan öglorna. Tips! Håll ett finger på knuten när du ska göra en ny ögla i nätet. (Se gärna en Youtube film för att förstå hur du ska göra öglorna.
 6. Gör precis på samma sätt, genom hela nätet. Det är inte så svårt när man kommit igång! (Bild 6-9)
 7. Knut fast en fin pärla i mitten på drömfångaren.
 8. Fjäderhängen: Tag nu fram mer garn, fjädrar och pärlor.
 9. Jag började med att knyta ett snöre i mitten längst ner på drömfångaren. (Bild 11) Här kan du göra helt enligt egen fantasi, knyt fast virkade band, sidenband, snören, pärlor och massa fjädrar. Vi valde att göra lite enklare drömfångare, först gången!
 10. Trä på en pärla, knyt en knut så att pärlan sitter kvar. Håll ett avstånd på ett par cm, trä på en till pärla gör en knut. Knyt fast en fjäder, eller limma fast den med limpistol. Fortsätt på detta sätt, välj själv hur långt fjädersnöre du vill ha. (Bild 11-12)
 11. När man är klar med mittenbandet, som jag valde att göra längst, så gör du ett till kortare band på varje sida av mittenbandet. Gör sedan ett fjäderband till på varje sida. Den här vita drömfångaren har 5 st band. (Bild 13).

drömfångare

Drömfångare ”vit/svart”

Ringen är lindad med ljust jutesnöre, nätet har vitt bomullsgarn. Pärlor av naturstenar, och svarta träkulor.

drömfångare

drömfångare

Drömfångare ”natur”

Här har ringen lindats med mockasnöre, nätet har brun vaxad tråd. Mittpärlan är rosa bergskristall. Fjädrar i prickigt, ljusrosa och natur.

drömfångare

Drömfångare i ”vitt/marmor”

Här har vi lindat ringen med ljust jutesnöre, nätet är av vitt bomullsgarn, enbart vita fjädrar. Pärlor är av två storlekar i vit och ljusrosa marmor.

Drömfångare är så vackert att hänga i sovrummet! Här får ni några inspirationsbilder som jag hittat på Pinterest! Det kommer definitivt att blir fler drömfångare…nästa gång blir det nog med virkade dukar!

Bildkälla: Pinterest: Cottonon.com

Bildkälla: Pinterest: Etsy

Bildkälla: Pinterest: The Whoot

Hoppas ni fått inspiration till att skapa en egen drömfångare!

Här kommer en fråga till er kära följare?! Skulle ni vilja att man kunde beställa drömfångare i min framtida webshop, eller vilja att jag lottar ut drömfångare här på sidan!

Ha en fortsatt toppenhelg!

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen