Makramearmband

Makramearmband

Tänk att det redan är mitten av januari! Julen är utkastad, in med nytt och fräscht och en ny vecka är på gång med många roligheter! Den här veckan är det Formex i Stockholm och det ser jag verkligen fram emot! Möten med kreativa människor, att få se vackra miljöer och hitta kraft och nya idéer till skapandet är så himla viktigt! I år är det stickning som är temat inom workshop och hantverk på mässan, det är något som jag bara varit och nosat på…ett par enkla halsdukar har skapats, men det här året kanske det kan bli något mer! Idag fortsätter jag med temat smycken är på bloggen! Ett härligt samarbete med CC Hobby. Varsågoda dagens pyssel är Makramearmband

(Betalt samarbete med CC Hobby)

Makramearmband

Makramearmband

Det går att göra mängder av fina armband om man endast lär sig en makrameknut ”Square knot”. Lägg till några fina pärlor så har du designat något eget!

Makramearmband – material:

⭐️ Diy-kit Smycken (CC Hobby)

Verktyg: Alla verktyg ingår i smyckeskitet, jag använde även en klämma, sax och måttband.

Smyckesbok från Pysselbolaget

Som vägledning och tips till mina makramearmband har jag kikat i min fina bok ”Vackra armband” som Karin från Pysselbolaget skrivit. Den är toppen om du vill hitta mer inspiration till just armband i olika tekniker. Bra steg-för-steg beskrivningar och väldigt vackra bilder. Boken kan jag varmt rekommendera! Klicka in här för att köpa den.

Makramearmband

Makrame armband – hur gör man?

Makrame

Knyta makrame

I mitt tidigare smyckesinlägg visar jag hur man göra örhängen (som på bilden), samt hur man gör pärlarmband och sätter fast lås. Vill du kika på det klicka på ”Gör egna smycken

Det här behöver du för att göra Makramearmband:
⭐️ Knytsnöre, pärlor och lås finns i smyckeskitet. (Det är en mindre mängd snöre som är tänkt för att lära sig att knyta makramelås, så tycker du att detta är kul är det bara att köpa till mer) Den tunnaste sorten av nylon-snöre är himla bra till dessa armband.

⭐️ Gör så här:
1) Klipp av ett snöre som är 40 cm långt till mitten-recept (tag 50 cm om det ska vara dubbelvikt) och ett snöre som är 160 cm långt.

Knyta makrame
2) Jag brukar använda en klämma när jag knyter makrame, sätt fast det korta snöret i tex en skärbräda.

3) Till detta armband vek jag den korta tråden dubbelt och klämde fast den i skärbrädan. Jag gjorde en variant med ett lås, men vill du göra ett makraméarmband med makramelås bör du inte dubbelvika tråden, kläm fast den 40 cm tråden i skärbrädan.

4) Dubbelvik den långa tråden, kläm fast den i skärbrädan. Dax att lära sig makraméknuten. Det kommer en film längre ned i inlägget och även på instragram, då blir det enkelt att förstå. Lägg tråden som på bilden.
Makrame
5) Tag det vänstra snöret och gör en liten knut längst ned (hjälper att inte tappa bort sig) och lägg över mitttrådarna. Sedan tar man det högra snöret och för in under mitt trådarna och igenom öglan. Drag till, det är första knuten, Gör nu nästa knut precis omvänd. Den vänstra tråden under mitttrådarna och den högra över som en knop, drag till. Man ser när det blir rätt, bandet blir platta och jämt. Skulle man knyta åt samma håll kommer hela armbandet att vrida sig som en spiral, det är en annan fin variant av armband. (Det visar Karin i sin bok)
Armband
6) Nu är det bara att knyta vidare och tänka vänster, höger, över och under. Knyt så långt att det passar din armled. Se sedan på filmen hur jag avslutar armbandet. När man avslutar klipper man av sidotrådarna och fäster dem genom att bränna trådarna mot ett ljus.
Armband
7) Det blir en ögla i ena änden där armbandet varit fastklämt, i andra änden satt jag fast en pärlemopärla och en klämkäcka. Det blir som ett lås.
Armband

Armband med makramelås

Som ni ser i bilden har jag även satt fast ett vanligt guldlås i makrameambandet, för lite extra piff. Det blir även enklare att öppna och stänga.

⭐️ En till variant på armband är att blanda pärlor och makramé genom att pärla ett armband och göra ett makramelås det visar jag här:

  1. Först har jag trätt pärlor på wire och avslutat varje ände med en klämpärla och öglelås.
  2. Klipp till en 25 cm nylonsnöre och 2 st 8 cm snöre, tag fram pärl-nålen och två klämpärlor. (allt finns i smyckespaketet)
  3. Trä nålen på tråden och trä på en klämpärla, dra tråden och kläm fast pärlan. Stor hjälp är att doppa ändarna i lite ljusmassa eller vax för att få till en spets, då blir det lättare att trä på en pärla.

4) Lägg snörena parallellt och ta gärna hjälp av en liten klämma för att hålla ihop dem.
5) Tag nu det långa snöret och knyt makrameknutar ca 6 st läng med mittsnörena, precis på samma sätt som man gjorde armbandet.

6) När du knutit ca 6 knutar så kan man antingen göra en knut i varje ände på snöret eller sätta en klämpärla i varje ände. Nu funkar armbandet att dras fram och tillbaka och på så vis passar de olika armstorlekar. Visst är det bra!

Här är en film hur man gör makramélås:

Jag hoppas det kan hjälpa till att förstå hur man knyter makrameknutarna. Samma knut används när man gör ett långt armband. Lycka till!

Armband

Armbanden är klara!

När du fått in snitsen att knyta makramé, kommer ni definitivt att vilja göra flera armband, och kombinera med pärlor, lås, och berlocker.

Jag rekommenderar verkligen det här Smyckes-Diykitet ett perfekt startkit med alla verktyg som du kan använda hela livet. Har du lärt dig grunderna att sätta fast lås, klämpärlor, gör berlocker och knyta grundknuten ”Square-knot” i makrame så kan man gör många fina smycken!

Kram 💖 Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen