Tårtor på burk
Tänk vad gott det är med en bit tårta! Man kan variera dem i all oändlighet med olika fyllningar och roliga dekorationer. Det finns så många duktiga tårtbagare som gör så vackra dekorationer, som sockerblommor, spritsade rosor, ganacher som rinner och fantastiska marsipanskapelser! Idag tänkte jag göra världens enklaste små tårtor på burk, här behöver du inga dekorationskunskaper och ta de ingredienser som du känner för och har hemma. Tårtor på burk helt enkelt! Snyggt att servera ur och superbra att ta med sig som en ”gåbort-present”!
Tårtor på burk
Härliga små minitårtor på burk, ställ alla burkarna på en hög och slå in dem i cellofan, så har du en jättefin present. Om du ska göra många burkar, lägg dem i en fin korg, och dekorera med vackra band!
Tårtor med olika smaker
Här har jag gjort tre olika varianter på tårtor: Passion/lemoncurd tårta, Diam/Dulce leche tårta och Hallon/lakrits tårta. Till tårtbotten har jag använd chokladkladdkaka och Vaniljsockerkaka från Leila, och jag har vaniljfluff i alla tre tårtorna.
Kladdkaka till tårtbotten
Den här kladdkakan har jag säkert bakat hundra gånger, det är Leilas recept på kladdkaka. Den är superenkel att baka, och lyckas alltid. Den är lite seg och kolaaktig i smaken, och inte så tung och kompakt som andra kladdkakor, så den passar bra till de här minitårtorna.
Ingredienser:
- 50 g smör
- ½ dl matolja
- 2 ekologiska ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 ½ dl vetemjöl
- 4 msk kakao av god kvalitet
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- Smör och ströbröd till formen
- 50 g mörk choklad 70 % av bra kvalitet (skippade detta till tårtbotten)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt matolja.
- Vispa ägg, strösocker och farinsocker ljust och pösigt och rör ner smöret.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
- Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter, och stick i grovt brutna chokladbitar.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Sockerkaka till tårtbotten
Ingredienser:
- 3 ekologiska ägg
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- Smör och ströbröd till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Välj smaksättning eller fyll en smord och bröad sockerkaksform.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
- Låt sockerkakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett brödgaller.
Passion/Lemon curd tårta
Ingredienser:
- Sockerkaka
- Vaniljfluff (vispad grädde, några matskedar Philadelphia ost och vaniljsocker) vispa grädde, tillsätt philadhelphia ost och vaniljsocker efter smak).
- Passionsfrukt
- Nektarin
- Lemon curd
- Vit choklad
- Dekorationspärlor (Oetker)
Gör så här:
- Dela sockerkakan i små bitar och börja med att lägga några bitar i botten på burken.
- Varva sedan tårtan med lemon curd, vaniljfluff, bitar av nektariner, passionsfrukt och sockerkaka.
- Toppa med passionsfrukt, hyvlad vit choklad och dekorationspärlor.
Daim/Dulce Leche tårta
Ingredienser:
- Kladdkaka
- Vaniljfluff
- Karamelliserad mjölk /Dulce Leche eller färdigkokt kolakräm
- Daim
- Mörk choklad
- Rostade hackade hasselnötter
- Crunchy (Oetker)
Gör så här:
- Börja med att lägga i några små bitar kladdkaka i botten på burken.
- Varva sedan vaniljfluff, kolakräm, hackad diam och Crunchy.
- Toppa med vaniljfluff, hackad mörk choklad, Crunchy och hackade hasselnötter.
- Om man vill kan man lägga i lite hackad banan, men då måste man äta den på en gång (banan blir ju lite bruna).
Hallon/Lakrits tårta
Ingredienser:
- Kladdkaka
- Hallon färska och frysta
- Socker
- Vaniljfluff
- Lakritsströssel (Oetker)
Gör så här:
- Börja med att mosa ihop de upptinade hallonen och sockret försiktigt. Använd bara bären till tårtorna och inte såsen.
- Börja med att lägga några bitar kladdkaka i botten på burken.
- Varva sedan vaniljfluff, hallonmos, kladdkaka och lakritsströssel.
- Toppa med vaniljfluff, strössel och färska hallon. Pudra lite florsocker överst.
Burkar i present
Slå in alla burkarna i cellofan och knyt fina band i toppen.
Prova de här tårtorna! Så enkelt att göra och blev saftigt och gott!
Ha det bra!
Kram Katarina