Lättlagad buffé

I veckan firade vi äldsta dotterns examen både på Gotland och här hemma! Vi lagade till en lättlagad buffé som är enkel att förbereda och gillas av de flesta! Buffén känns somrig, inga krångliga ingredienser och räcker till många om man dubblar recepten! Varsågoda här är recepten!

Lättlagad buffé med sommarkänsla!

Den här buffén är tänkt till 10-12 pers men det blev en hel del över, allt beror på hur glupska gäster man har. Våra gäster tillhör sorten som äter ganska lite! Det blev några snabbtagna mobilbilder denna gång 😅, som värdinna är det svårt att hinna med foto och matfix, men hoppas att ni blir sugna att laga det här, jag tycker det blev en härlig somrig kombo av salt, krisp, sötma och fräschhet!

Här är rätterna:
Tilltugg till bubblet: Crostini/kronärtskockskräm & Crostini Getostkräm/plommon
Buffén:
🌸 Italiensk rostbiff
🌸 Fransk potatissallad
🌸 Örtsås
🌸 Picklad rödlök
🌸 Små saltgurkor
🌸 Oliver gröna/svarta kalamata
🌸 Vattenmelon/feta sallad
🌸 Sparris/Västerbottenpaj
🌸 Honungsmelon/Parma
🌸 Brie med somrig topping
🌸 Ostbricka/kex/plommon/honungskompott/skål med valnötter
🌸 Baguett smör/ost

Bubbel och tilltugg

Jag tycker alltid det är trevligt att starta med något litet plock som kan kompletteras med chips/nötter till bubblet eller sommardrinken. Här är ett par salta tilltugg!

🍾 Crostini med kronärtskockskräm/gräslök. Det finns färdigt på burk (eller så mixar man kronärtskockshjärtan med kryddor/olivolja. Vi valde färdig, och dekorerade med lite gräslök.

🍾 Crostini med Chevrekräm/plommon/honung/peppar. Blanda mosad chevre med creme fraish, det är bara att röra ihop med en gaffel. Förbered dagen innan, så är det bara att klicka ut strax före servering. Dekorera med en skiva plommon, ringla flytande honung och så ett par drag med pepparkvarnen.

Italiensk rostbiff

Den här rostbiffen har jag lagat såå många gånger, den blir så smakrik, saftig och mör! Prova, verkligen värd att vänta på!

Lättlagad buffé
Yield: 15

Italiensk rostbiff

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 1 minute
Additional Time: 1 day
Total Time: 1 day 16 minutes

Balsamicomarinerad rostbiff med örtsås/kapris

Ingredients

  • 1-1 1/2 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • Malen svartpeppar (ta mycket)
  • Marinad:
  • 1 dl soja
  • 0,75-1 dl balsamicovinäger
  • 1 1/2 msk köttfond
  • 3 msk flytande honung
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1/2 kruka timjan
  • 1/2 kruka oregano
  • 50 gram hackad kapris
  • ÖRTSÅS:
  • 2 dl creme fraish
  • 1 dl majonäs
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl gräslök
  • Salt/peppar
  • PICKLAD RÖDLÖK
  • 2 rödlökar
  • 1 dl socker
  • 1/2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl vatten

Instructions

  1. Sätt ugnen på 125 grader, krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in mitt i ugnen och använd kötttermometer. Vid 60 grader är köttet rosa med lite röd mitt. Ca tid i ugnen är 1 1/2 timme.
  2. Hacka under tiden örterna och blanda alla ingredienser till marinaden, häll i en påse.
  3. Lägg det varma köttet i påsen med marinad, tag en extra påse och lägg in i kylen. Låt köttet ligga i marinaden 1 dygn.
  4. Skär upp i tunna skicor, gärna med skärmaskin och lägg på ett fat. Dekorera med stora kapris och timjankvistar.
  5. Örtsås: Blanda alla ingredienserna, hacka gräslök och pressa/riv vitlöken, mixa i mixer tills såsen blir ljusgrön. Smaka av med salt och peppar. Gör gärna såsen dagen innan så den hinner få till smakerna.
  6. Picklad rödlök: skiva löken och lägg in en burk. Blanda socker/ättika/vatten och koka upp på spisen rör tills sockret löser sig. Häll över löken och förvara i kyl till servering.

Fransk potatissallad – en klassiker!

Den här är en riktig klassiker och fungerar perfekt på en buffé! Eftersom familjen inte är några lökälskare, så uteslöt vi rödlöken och la till mer örter samt mycket skivad rädisa.

Fransk potatissallad
Yield: 12

Fransk potatissallad

God fransk potatissallad utan lök

Ingredients

  • Räcker till 12 pers
  • 1400 g potatis
  • 1 knippe skivad rädisa
  • 1 burk kapris
  • vinägrette
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • peppar
  • ev 1 tsk dragon
  • 4 tsk dijonsenap
  • 6 msk olja
  • 4 msk vatten
  • Servering
  • 0,5 dl persilja, finskuren (eller 2 msk färsk timjan)

Instructions

  1. Använd fast potatis eller färsk potatis, koka till ganska fast konsistens.
  2. När potatisen är kall skär den i bitar
  3. Skär rädisorna i skivor, häll vatten på dem och förvara i en plastpåse i kyl till serveringstillfället.
  4. Blanda ihop senapsvinegrätten, smaka av.
  5. Häll vinegrätten över potatisen, och häll på kapris. Detta kan göras dagen före.
  6. Någon timme eller två före servering, blanda i rädisorna, persilja/gräslök eller örter du gillar. Dekorera med mer kapris och eventuellt lite rucola på toppen.

Vattenmelonsallad

Den här salladen är en måste för oss på sommaren, perfekt till grillat, kött, kyckling eller lax! Att servera citronklyftor till, så härlig kombo med citron och vattenmelon. Göm inte flingsalt och svartpeppar!

Vattenmelonsallad
Yield: 12

Vattenmelonsallad

Prep Time: 15 minutes
Total Time: 15 minutes

Vattenmelonsallad, är så enkel att göra och känns så somrig!

Ingredients

  • 12 personer
  • Ca Halv vattenmelon
  • Rucola 1 liten påse
  • Gurka 1 st
  • Fetaost 1 frp
  • 1 citron

Instructions

  1. Skär vattenmelon och gurka i bitar
  2. Lägg vattenmelonbitar, gurka, rucolasallad, fetaostsmulor i lager på lager i en skål eller lägg på ett stort fat.
  3. Dekorera med citronklyftor, salta och peppra precis före servering.
  4. Det är gott med citron på denna sallad, men använd vid servering så blir inte salladen blöt och blaskig.

Sparris/Västerbottenpaj i rutor

Den här pajen är första gången jag lagar, och det var ju superbra att laga den i en ugnsplåt. Det blev många pajbitar och inte så mäktiga då de är tunna! Sparrisen och Västerbotten blev en mild fin kombo till den smakrika rostbiffen och potatissalladen!

Sparrispaj
Yield: 12

Sparrispaj

Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 35 minutes
Total Time: 50 minutes

Sparris & Västerbottenpaj som bakas på en ugnsplåt och skärs i rutor! Toppen till många och är lika god att serveras kall!

Ingredients

  • Pajen räcker till 15 personer
  • Smördeg på rulle 1-2 st räcker till en plåt
  • Fyllning:
  • 6 ägg
  • 5 dl grädde
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 knippen med färsk sparris à 250 g
  • 6 dl riven Västerbottenost

Instructions

  1. Sätt ugnen på 200 grader, lägg ut smördegplattan över hela bakplåten, med bakplåtspapper under. Den behöver inte gå upp över kanterna, nagga med en gaffel och förgrädda i ca 10 min, tills den är gyllene och klar!
  2. Riv osten
  3. Skär av det nedersta på sparrisen, och skär den längs med och i ca 2 cm långa bitar. Lägg dem i kokande vatten i ca 5 min.
  4. Blanda ihop ägg, grädde och salt/peppar i en bunke.
  5. Lägg ut den rivna osten på det förgräddade pajskalet, häll över äggblandningen och strö ut sparris över hela pajen.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min tills pajen fått fin färg.
  7. Skär i rutor och förvara i en lufttät burk i kylen, tänk på att lägga baklåtspapper mellan pajlagren.
  8. Vid servering lägg upp på fat och värm lätt i micro eller medelvarm ugn. De behöver bara vara ljumna vid servering. Det funkar också att servera kalla/rumsvarma.

Brietårta med somrig topping

Det är alltid kul att dekorera en brietårta! Den här var god, och ett litet smycke på buffén! Till nästa gång ska jag nog värma brietårtan före servering och sen hälla på röran, då blir det nog extra gott!

Brie
Yield: 12

Brie med somrig topping

Prep Time: 10 minutes
Total Time: 10 minutes

Brieost med somrig topping med mycket smak!

Ingredients

  • Brieost 700 g
  • 50 g soltorkade tomater
  • 40 g svarta oliver
  • 10 jordgubbar
  • Färsk basilika
  • Flytande honung
  • Peppar

Instructions

  1. Lägg brietårtan på ett uppläggningsfat
  2. Skär jordgubbar, oliver, tomater och blanda i en skål.
  3. Skär basilikabladen och blandai, samt tillsätt lite flytande honung, rör runt. Detta kan förberedas dagen före.
  4. Lägg röran på brietårtan, dekorera med mer basilika blad, dra några drag med pepparkvarnen och ringla på lite med honung över alltihopa.

Melon & Parma – gott och vackert på buffén!

Melon & Parma
Yield: 12

Melon & Parma

Prep Time: 5 minutes
Total Time: 5 minutes

Ett gott komplement till buffén!

Ingredients

  • Honungsmelon
  • 2 paket parmaskinka

Instructions

  1. Skär melonen i skivor
  2. Lägg skivor över
  3. Servera!

Ostbricka – alltid toppen till en buffé!

Lättlagad buffé!

Nu är buffén redo att servera! Jag tycker att det här var en väldigt lättlagad buffén! Smakrik, fräsch och passar de flesta! Komplettera med gott bröd och goda drycker! Nedan hittar ni efterrätten som vi serverade, man göra det ännu enklare med att köpa färdiga tårtor också!

Fudgebrownie

De här små bitarna med smaskig fudgebrownie har jag bakat massor av gånger! Superbra att man kan förbereda dem ett par dagar före kalaset, och de räcker till många! Man kan välja hur kraftig choklad man vill ha på toppen, det kan även vara himla gott med en mjölkchokladtopping!

🌸 Här är receptet till Fudgebrownie

Minipavlovor med fluffig jordgubbsfyllning!

De här minipavlovorna fick ersätta tårtan, de är väldigt smidigt att förbreda och blir galet goda med den fluffiga jordgubbsfyllningen! Här är receptet till Jordgubbspavlova

Stort lycka till med denna buffé, hoppas ni testar att laga den till sommarens kalas!

Kram 💖 Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Skip to Recipe
Rulla till toppen