Den här sommaren tänkte jag börja dela med mig av lite enkel sommarmat! Det kan ju vara så svårt att hitta på enkla sommarrätter en hel semester! Barn som inte vill äta, trötta föräldrar, sega tonåringar och så vissa som bara glufsar i sig allt! Pizza går väl alltid hem! En hembakad pizza med god tomatsås och toppad med det man gillar. Visst kan man ha pizzasten i ugnen eller pizzaplåt på grillen, men det funkar ju lika bra på en vanlig plåt i ugnen också. Här är dagens ätbara pyssel: Hemmagjord Pizza
Pizzadeg
Den här Pizzadegen brukar jag oftast göra, den är enkel och går snabbt att baka! Receptet finns i Leilas bakbok, en av hennes första böcker…den blir alltid bra!
Ingredienser:
50 g jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl vatten, ljummet
7 dl vetemjöl special (funkar med vanligt vetemjöl också)
Gör så här:
1)Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
2)Rör i mjölet, lite i taget tills du får en elastisk deg, tag hellre för lite mjöl än för mycket. Jag brukar ha den ganska kladdig, strö lite mjöl över och täck bunken med plast…så jäser den snabbt.
3) Jäs degen ca 25-45 min, kolla att den har jäst, och känn med fingertoppen att den känns bra. Under jäsningen kan du fixa tomatsåsen!
4) Dela degen i fyra delar och kavla ut den på mjölat bakbord. Kavla så tunt du kan, då blir den allra frasigast. Pizzadegen räcker till 2-3 plåtar med pizzor.
5) Toppa pizzan med det du önskar.
Tomatsås
Det finns ju mängder av varianter av tomatsåser, så här brukar jag göra, jag tycker det blir gott! Det är oftast tomatsåsen som gör själva pizzan! En bra pizzabotten och en god tomatsås är allra viktigast, är detta inte bra…så spelar det ingen roll hur många goda toppings du lägger på…Så lägg lite kärlek på att smaka av tomatsåsen.
Ingredienser:
1 burk Krossade tomater (favoritburken är Polpa Mutti burkarna, de är extra finkrossade med god smak)
1 msk honung (eller strösocker)
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk balsamvinärger
1 msk oregano
1 tsk flingsalt
Chiliflakes och peppar.
Gör så här:
1) Blanda allt i en kastrull, låt stå och småkoka på spisen med lock ca 15-30 min, smaka av…tillsätt mer kryddor om du önskar.
Toppings:
Man kan ju variera detta enormt!
💜 Rökt skinka/ost
💜 Rökt skinka, ost, basilika
💜 Fetaost, spenat
💜 Pesto, mozzarella
💜 Musslor, räkor
💜 Getost, pinjenötter
💜 Svamp, rucola
Ja man kan fortsätta i alla oändlighet…men något jag lärt mig under åren, är att enklast är godast! Med färre ingredienser så blir pizzan mindre vattnig. Det är gott att toppa med färsk pamaskinka, fräsch rucola och pinjenötter på den gräddade pizzan.
Lycka till med Pizzabakningen! Vill du ha tips på en annan enkel rätt, picknickpajer så klicka på länken!
Kram 💖 Katarina