Hemmagjord Pizza

Hemmagjord pizza

Den här sommaren tänkte jag börja dela med mig av lite enkel sommarmat! Det kan ju vara så svårt att hitta på enkla sommarrätter en hel semester! Barn som inte vill äta, trötta föräldrar, sega tonåringar och så vissa som bara glufsar i sig allt! Pizza går väl alltid hem! En hembakad pizza med god tomatsås och toppad med det man gillar. Visst kan man ha pizzasten i ugnen eller pizzaplåt på grillen, men det funkar ju lika bra på en vanlig plåt i ugnen också. Här är dagens ätbara pyssel: Hemmagjord Pizza

Hemmagjord pizza
Hemmagjord Pizza – En av våra favoriter här hemma!
Pizzadeg

Pizzadeg

Den här Pizzadegen brukar jag oftast göra, den är enkel och går snabbt att baka! Receptet finns i Leilas bakbok, en av hennes första böcker…den blir alltid bra!

Ingredienser:
50 g jäst
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
0,5 dl olivolja
3 dl vatten, ljummet
7 dl vetemjöl special (funkar med vanligt vetemjöl också)

Gör så här:
1)Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
2)Rör i mjölet, lite i taget tills du får en elastisk deg, tag hellre för lite mjöl än för mycket. Jag brukar ha den ganska kladdig, strö lite mjöl över och täck bunken med plast…så jäser den snabbt.
3) Jäs degen ca 25-45 min, kolla att den har jäst, och känn med fingertoppen att den känns bra. Under jäsningen kan du fixa tomatsåsen!
4) Dela degen i fyra delar och kavla ut den på mjölat bakbord. Kavla så tunt du kan, då blir den allra frasigast. Pizzadegen räcker till 2-3 plåtar med pizzor.
5) Toppa pizzan med det du önskar.

Tomatsås

Tomatsås

Det finns ju mängder av varianter av tomatsåser, så här brukar jag göra, jag tycker det blir gott! Det är oftast tomatsåsen som gör själva pizzan! En bra pizzabotten och en god tomatsås är allra viktigast, är detta inte bra…så spelar det ingen roll hur många goda toppings du lägger på…Så lägg lite kärlek på att smaka av tomatsåsen.

Ingredienser:
1 burk Krossade tomater (favoritburken är Polpa Mutti burkarna, de är extra finkrossade med god smak)
1 msk honung (eller strösocker)
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk balsamvinärger
1 msk oregano
1 tsk flingsalt
Chiliflakes och peppar.

Gör så här:
1) Blanda allt i en kastrull, låt stå och småkoka på spisen med lock ca 15-30 min, smaka av…tillsätt mer kryddor om du önskar.

Toppings:
Man kan ju variera detta enormt!
💜 Rökt skinka/ost
💜 Rökt skinka, ost, basilika
💜 Fetaost, spenat
💜 Pesto, mozzarella
💜 Musslor, räkor
💜 Getost, pinjenötter
💜 Svamp, rucola
Ja man kan fortsätta i alla oändlighet…men något jag lärt mig under åren, är att enklast är godast! Med färre ingredienser så blir pizzan mindre vattnig. Det är gott att toppa med färsk pamaskinka, fräsch rucola och pinjenötter på den gräddade pizzan.

Osk och skink pizza
Skink/ost-Topping (yngsta dotterns favorit) Tunt lager med tomatsås, mycket riven ost (jag föredrar ost som är lite lagrad typ prästost, tunna småbitar av rökt skinka.
Basilikapizza
Basilika/skinka/ost/chili-topping – Denna gjorde jag till mig, den blev ju himla god. Lite mer tomatsås än dotterns, riven ost, tunna skivor med rökt skinka, extra chiliflakes, extra oregano, Basilikablad över alltihopa.
Hemmagjord pizza
Baka pizzan mitt i ugnen i 250 grader tills den fått fin färg, ca 10-15min, lyft och kolla att den är klar! Den ska vara lätt och gräddad även under. Håll kolla hela tiden, alla ugnar tar olika lång tid. Man kan ha plåtarna i ugnen vid uppvärmning och sen lägg över pizza, så får den extra skjuts med värmen. Jag brukar grädda en pizzaplåt i taget, och skippa varmluften.
Pizza
Nu är det bara att hugga in!
Hemmagjord pizza
Toppa med färsk basilikablad!

Lycka till med Pizzabakningen! Vill du ha tips på en annan enkel rätt, picknickpajer så klicka på länken!

Kram 💖 Katarina




Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen