Blåbärssylt med vanilj
Nu är blåbären mogna här i skärgården…och väldigt mycket lär det bli! Ett enkelt pyssel är att koka egen sylt! Det tar max 10 minuter att koka, men lite längre tid att plocka bären…..men någon timme i skogen är såå avkopplande! Här är en god sylt med kombinationen blåbär med vanilj, så himla god! Toppen att ha till höstens våffelstunder!
Blåbärssylt med vanilj
Receptet har jag hittat på hemsidan ”Kokasylt.se”
Vanilj är som gjort till blåbär! Servera till glass, pannkakor eller som fyllning i bakverk.
En sats ger cirka tre kilo sylt. (Jag delade receptet på hälften, då jag endast hade 2 liter blåbär, det blev jättebra! Det blev 2 stora och en liten burk härlig blåbärssylt)
Ingredienser:
3-4 liter blåbär (1 ½-2 kg)
2 dl vatten
1 ½ kg socker
2 tsk rent vaniljpulver eller 4 tsk vaniljsocker
(1 krm natriumbensoat per lite färdig sylt)
Gör så här:
- Rensa och skölj bären. Koka upp blåbären, sockret, vanilj (obs, inte vaniljsockret) och vatten och låt koka i cirka 10 minuter, eller tills bären är mjuka men inte sönderkokta.
- Tag av från värmen, skumma av sylten. Tillsätt vaniljsockret, om du väljer att använda det. Vill du använda natriumbensoat så tillsätt nu ett kryddmått per liter färdig sylt och blanda väl. Slå upp på rengjorda burkar.
- Smaken blir bättre om sylten får stå ett tag innan den serveras.
Fina etiketter
Det är så kul och fint att dekorera burkar och saftflaskor med hemgjorda etiketter…det förstärker känslan av ”hemkokt”. Det finns väldigt många fina färdiga etiketter att hitta i butikerna idag, kolla Ica, Clas Ohlson, Ikea…
Den här etikettburken har jag hittat i Köpenhamn för ett par år sedan, hos den superfina butiken Systrerna Grene, ett måste att besöka om du ska till Danmark! Billigt och massvis av roliga och fina saker!
Vit poscapenna kommer från Creativ Company
Självhäftande etiketter med vit text, klassisk!
Ut i skogen och plocka blåbär! Frys in och koka sylt en regnig höstdag! Den här sylten måste ni testa!
Ha en superhärlig vecka! /Katarina