Helgen har verkligen varit underbar, med sol och bygge vid stugan! Det är alltid så gott med det första fikat utomhus! Det enklaste bakverk, som också passar in bland de Svenska favoriterna är nog Kladdkaka! Det är säker Sveriges mest bakade bakverk! Ett toppenbakverk som passar vid alla tillfällen, vill man göra det ännu enklare så kan man baka kladdkakemuffins! Det är bra fika bröd att ha i frysen för oväntade gäster!
Receptet kommer från vår svenska bakdrottning ”Leila Lindholm”
Kladdkakemuffins – en svensk klassiker
16 Små eller 12 stora muffins
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl strösocker
- 2 ekologiska ägg
- 50 g smör
- 0.5 dl matolja
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl kakao av bra kvalitet
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
- 100 g mörk kvalitetschoklad 70% (det går bra att göra muffins utan hackad choklad)
- Vispgrädde och färska bär till garnering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa vaniljsocker, strösocker och ägg vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
- Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.
- Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
- Grädda muffinsen i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
Dekorera dina muffins med dina favoritbär, frosting eller grädde! Jag valde att servera grädde bredvid. Det här är en klar svensk favorit!
Ha en riktigt fin vårvecka!
Kram 💖 Katarina