Mandelsnitt i virkad box

mandelsnitt i virkad box

Mandelsnitt i virkad box

Idag har jag hittat ett toppenrecept på en saftig småkaka, från bakbloggen ”Tessan bakar”! Jag gillar verkligen när kakor är lite saftiga, och även när de dekoreras med någonting extra så att de blir vackra! Asken har jag och min bästa virkkompis designat tillsammans, den är gjord av virkade mormorsrutor, som stärkts till en vacker ask med lock. Det blev en toppenpresent när man fyller den med kakor! Man kan ju ha massa annat i boxen också som ex. pysselsaker, smink, smycken, bomull…

mandelsnitt i virkad box

mandelsnitt i virkad box

mandelsnitt i virkad box

Mandelsnitt

Receptet kommer från bakbloggen ”Tessan bakar”, Härliga mördegskakor fyllda med mandelmassa och pistagenötter. Jag valde att färga mandelmassan, kristyren rosa, för att kakorna skulle matcha den virkade boxen, välj din favoritfärg!

Ingredienser
100 g rumsvarmtsmör
2,5 dl vetemjöl
3 msk strösocker
1 ägg
Fyllning:
150 g mandelmassa
2 msk pistagenötter
ev färg
Kristyr:
0,5 dl florsocker
0,5-1 tsk vatten
Pistagenötter till dekoration
Gör så här: 
  1. Blanda snabbt ihop smör, mjöl (spara lite till utbakningen), socker och ägg, gärna i en matberedare. Plasta in och låt vila minst 1 timme i kylen.
  2. Riv mandelmassan och finhacka pistagenötterna. Blanda mandelmassa och pistagenötter och färg om det önskas. Rulla två längder ca 30 cm långa. Plasta in i plastfolie och låt ligga i kylen.
  3. Sätt ugnen på 200°.
  4. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del på mjölat bakbord, eller mellan plastfolie 30 cm lång och tillräckligt bred att räcka runt mandelmasserullen. Lägg en rulle på varje del och linda in den i degen. Skär av ev överskott av degen, tryck noga till skarven och vänd rullen med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Grädda ca 10 minuter. Skär rullen i små sneda kakor medan den fortfarande är varm. Låt kallna.
  6. Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr. Ringla över kakorna och tryck på några pistagenötter på varje. Klart att fylla din box!

mandelsnitt i virkad box

Virkad box

Här kommer beskrivningen till boxen. Det är 6 st klassiska mormorsrutor, 5 stycken till asken och en till locket. Sedan är det en extra virkad kant på sidan av locket. Asken är stärkt i lim och vattenbad,  locket har jag behållit i mjuk form, så att det går lätt att trä över boxen.

Mormorsruta

Material: Använd det garn du har hemma, och välj den virknål som passar ditt garn. Den här asken är virkad med bomullsgarn, och virknål nr 3.

Börja med 5 lm, förena dem till en ring med 1 sm.

Varv 1: börja med 3 lm som är första stolpen, sedan 2 st om ringen, 3 lm, * 3st om ringen, 3 lm, upprepa från * 2ggr till = 4 stolpgrupper med 3 st i var grupp och 3 lm däremellan. Sluta v med 1 sm i den 3:e lm = översta lm.

Varv 2: byt färg, börja om im i ena hörnet med 3 lm som är 1 :a st, sedan 2 stolpar ? 3 lm + 3 stolpar om samma lm i hörnet, 2 lm, *3st + 3 lm + 3st om lm i nästa hörn, 2 lm, upprepa från * 2 ggr till, sluta v med 1 sm i 3:e lm.

Varv 3: Byt färg, börja om lm i ena hörnet, virka 3 lm + 3st om samma lm, *3ml 3 st om lm mitt på sidan, 2 lm, 3 st + alm + 3st om lm i nästa hörn, upprepa från *, sluta v med 1 sm i 3:e lm. Vill man ha rutan större fortsätter man bara virka lika som varv 3 men med 3 st + 2 lm mera på var sida varje varv.

Fortsätt med antal varv till önskad storlek. Virkas ihop med fasta maskor.

Lock: Mormorsruta samma storlek som askens rutor. Virka fm runt rutan till önskad höjd på kanten.

Stärka asken:

  1. Blanda hälften trälim med hälften vatten (ca 1/2 del av var räcker) i en bunke.
  2. Doppa ner asken (obs. ej locket) i limblandingen.
  3. Krama ur och sätt den virkade asken på en inplastad pappersask, som du klippt och tejpat ihop av en gammal kartong.
  4. Låt torka över natten. Klart!

Stoppa i kakorna i boxen och trä över locket. Här har du en fin present!

Ha en fin lördag!

Kram Katarina

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen