Idag bjuder jag på den andra småkakan till årets julbak! Kanske fel att säga julbak…för de är redan uppätna! Jag brukar baka lite då och då under hela december så vi får njuta av julsmakerna hela månaden. Till julafton är det ju ändå så mycket mat och godis, så man knappt orkar några bakverk! Skurna pepparkakor har jag planerat baka väldigt länge, nu blev det av och såå gott o väldigt lättbakat!
Skurna pepparkakor
Jag minns att vi bakade skurna pepparkakor när jag var liten, och de är ju hur goda som helst! Mild pepparkakssmak, hackad mandel, krispiga och goda! Receptet har jag hittat i den gamla klassiker ”Sju sorters kakor” Jag skriver ned det här så är det enkelt att hitta, då telefonen är med överallt. Tryck på Printknappen så kan man skriva ut och spara det till ett av julens bästa kakrecept! Receptet kommer längst ned i inlägget, men först några baktips!
Baka skurna pepparkakor
- Gör degen, använd gärna en bakmaskin så fixar man detta i ett nafts!
- Hacka mandeln
Skurna pepparkakor
Spröda goda och lättbakade kakor med smak av pepparkaka och mandel!
Ingredients
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk pepparkakskrydda
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1/2 dl ljus sirap
- 3 dl vetemjöl
- 50 g sötmandel
Instructions
- Sätt ugnen på 180 grader. Knåda ihop smöret med alla ingredienser förutom mandeln.
- Hacka mandeln och knåda in den i degen.
- Forma till en rulla, plasta in och sätt in i frysen i ca 30 min, så blir det enkelt att skära den i tunna skivor.
- Skär degen i tunna skivor ca 2-3 mm med vass kniv.
- Grädda kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt mitt i ugnen i 10-12 minuter i 180 grader.
- Låt svalna på plåt, förvara i tät burk i kylen för lång hållbarhet.
Vill man ge bort ett paket kakor till jul, kan man packa in dem i cellofan och röda band! Vill du ha tips på en annan god kaka, klicka in på Ploppkaka.
Lycka till med julens bakverk! 🤶 Katarina