Ploppkakor

Ploppkakor

Ploppkakor

På höstlovet var på Halloween på Gröna Lund. Det kan jag verkligen rekommendera, blev riktigt imponerad av alla fina dekorationer och den härliga ”teaterkänslan” En läskig Parad, clowner, häxor, en spökbåt, ett extra spökhus, gravgård….och lite annat gott ätbart! Den stora bonusen den här kvällen, var ju ändå att vi vann på chokladhjulet…tillhör ju inte vanligheterna i vår familj. Två kilo Plopp…så den kommer ju att räcka ett tag. Idag bakar jag ett recept från boken Kakburken, men bytt ut Centerchokladen mot Plopp.: Ploppkakor, helt enkelt, de blev suupergoda!

Ploppkakor

Ploppkakor – Sega, kolasmakande kakor fylld med Plopp och toppade med flingsalt.

Ploppkakor

Kakburken – I boken Kakburken, finns originalreceptet till denna kaka som egentligen heter Centercookies, av Therese Salmi.

Ploppkakor

Ploppkakor – recept:

100 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl brun farin
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 st Ploppchoklad, delad i bitar och varje bit delad i två delar, så räcker det till alla kakorna.
Flingsalt
Pudra florsocker över när de svalnat
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsplåt.
  2. Vispa smör, socker och farin med elvisp ett par minuter.
  3. Tillsätt ägg och vaniljsocker och forsätt vispa tills det är helt uppblandat.
  4. Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en slät och fin deg.

Ploppkakor

5. Rulla 24 bollar och lägg i formarna. Grädda ca 10 minuter. De ska få lite, lite färg.

Ploppkakor

6. Låt svalna ett par minuter innan du trycker ner mitten på bollarna så det blir som en liten skål. Jag använde baksidan på en liten sked för att trycka små hål. Det fungerar även utan att göra hål, egentligen bara att trycka ner Ploppbitarna. OBS! Det går bra att testa  annan sorts choklad, som ex. Center, mörkchoklad, Geisha, Dumle….

Ploppkakor

7. Sätt i Ploppbitarna i alla kakorna och sätt in plåten i ugnen i ytterligare 2- 5 minuter.

Ploppkakor

8. När kakorna svalnat något,  strö lite flingsalt över.

Ploppkakor

9. När de svalnat helt pudra florsocker över.

Ploppkakor

Hoppas ni provar! Sån bra bjudkaka, lättbakat och gott!

Lycka till! ? Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

4 reaktioner på ”Ploppkakor”

    1. Katarina Hörnberg

      Hej Mary,
      Det var ju synd att du inte gillade kakorna. Receptet kommer från boken, och vi tyckte om dom. Testa att baka igen, ibland blir det annorlunda.
      Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen