Saffransknyten

Saffransknyten

Saffransknyten

Saffransbullar eller lussekatter är en riktig favorit här hemma! Bara november…men jag bara måste göra det första saffransbaket! Idag blir det supersmaskiga saftiga saffransknyten…egentligen en kardemumma, mandelmassa fylld Rimbobulle. Det här är väldigt lättbakade bullar, eftersom de bara behöver jäsa en gång! De här måste ni bara smaka!

Saffransknyten

Saffransknyten

Lättbakade saftiga Rimbobullar med saffran, fylld med en kräm av smör, mandelmassa och kardemumma…toppad med kristyr. Receptet hittade jag hos Tidningen Hembakad, det är Fredriks fika som gjort det.

Ingredienser till 20 stycken:
25 g jäst
2 dl kall mjölk
0,5 dl socker
0,5 g saffran
ca 6 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör

Fyllning:
50 g smör
50 g mandelmassa
1 tsk nymalen kardemumma

Pensling och garnering:
ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

SaffransknytenSaffransknytenSaffransknytenSaffransknyten

Saffransknyten – Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig
2. Mortla saffran med lite av sockret
3. Blanda ner mjöl, resten av sockret, saffran och klicka ner smöret i mindre bitar i degvätskan. Arbeta samman det till en smidig deg. Lite kladdig ska den vara, när du sedan kavlar ut den och har på lite mjöl så blir den perfekt.
4. Kavla ut degen till en stor kaka på ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm.
5. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant.
6. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Det går även bra att göra dem utan formar.
7. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
8. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
9. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

SaffransknytenSaffransknyten

Saffransknyten med glasyr eller pudersocker

Vi provade några nygräddade varma bullar, och då valde jag att pudra florsocker över…himla gott! Men faktiskt blev bullarna mycket godare när de kallnat och man glaserat dem. Saffransbullar smakar oftast mer saffran när de kallnat.

SaffransknytenSaffransknyten

Lycka till med dina bullar! Trevlig helg!

Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen