Att bjuda in till glöggmingel behöver inte vara avancerat. Här får du tre snabba, lyxiga och superenkla glöggtilltugg som passar perfekt för advent, julmingel eller en spontan vinterkväll. Alla recepten är uträknade för 10 personer – lagom till ett härligt plockbord.
Dessutom delar jag lite mysiga bilder från vårt pepparkakshusbygge, den tradition som verkligen kickar igång julstämningen hemma hos oss.

Dax för årets första glögg!
Dukade med mammas fina Glögg-glas och kanna! Nu är det ett år sedan hon gick bort, känns i själen just vid jul❤️ Så fint att använda hennes fina saker!
⭐️ Vi testade årets glögg från Blossa. Den var just hallonröd, snygg flaska med alpmotiv, med smak av Gluwein. Alla tyckte den var lite starkaste laget och faktisk inge märkvärdig, som en vanlig glögg!
⭐️ Däremot en Alkoholfri variant Herrljungas ”Äppel & Kanelglögg” var verkligen supergod! Inte så söt och bärnstensfärgad.

Glöggmingel: 3 snabba och lyxiga tilltugg som alla gillar!
Jag brukar alltid testa lite nytt till varje glöggtillfälle! Idag blev de dessa tre…jag har egentligen inte planerat att fota dem och styla någe snyggt…eftersom pyssel är min främsta jobbprio…men de blev så goda så jag bjuder på recepten och ni får bortse snyggbilder!😄
⭐️ Västerbotten crustader
⭐️ Crostini med ost/päron/pruscutti
⭐️ Ädeloströra med pepparkakor/lingon/valnötter

Västerbotten crustader
Västerbotten crustader serveras ljumna med cremefraish, rom, gräslök eller hackad rödlök
Ingredients
- Ingredienser (ca 30 st)
- • 2 förpackningar crustader (ca 30 st)
- • 3 dl riven Västerbottensost
- • 2 ägg
- • 1 dl vispgrädde
- • Salt & peppar
- • ½ kruka gräslök Alt. Finhackad rödlök
Instructions
- Vispa ihop ägg och grädde.
- Blanda i riven ost och smaka av med salt och peppar.
- Fyll crustaderna till två tredjedelar.
- Grädda i 200° i 8–10 minuter tills de får fin färg.
- Toppa med finhackad gräslök.
Gör så här:
Tips: De är lika goda ljumna som rumstempererade – perfekta till mingel!
Västerbottencrustader i miniformat!
Jag älskar när allt är smått på ett glöggbord! Ingen kladd, utan en munsbit och alla smaker på samma gång!
⭐️ Den här västerbotten röran, tillsamman med det krispiga skalet och lite ljumna är otroligt gott! Kombon cremefraish, rom och någon hackad lök är ju allra bäst, lite salt till den söta glöggen!
⭐️ En annan variant kan vara att toppa med hjortronsylt, hjortron med socker eller en fikon marmelad…blir säker gott!

Crostini med Päron, ost och Prosciutto
Grillade crostini toppad med färskost, citrondränkta päron, prosciutti samt ringlad honung och svartpeppar
Ingredients
- Ingredienser (ca 20–25 st)
- • 1 stor baguette eller 20 färdiga crostinis
- • 200 g färskost, t.ex. naturell
- • 2 mogna päron & pressad citron
- • 150 g prosciutto
- • Honung
- • Svartpeppar
Instructions
- Skiva baguetten och rosta lätt i ugnen i 200 grader i 5-10 min (ska bli lite gyllene i kanterna (jag ringlade lite olivolja över) om du inte använder färdiga crostinis. Låt svalna, eller ha ljumna.
- Bred rejält färskost på varje skiva.
- Lägg på tunna päronskivor. (Skivorna har jag marinerat i pressat citron i någon halvtimme)
- Toppa med en liten snurr prosciutto.
- Avsluta med lite honung och svartpeppar.
Gör så här:
Tips: Vill du göra dem vego? Byt prosciutto mot valnötter eller rostad lök.
Crostini med Päron, färskost & Prosciutto
Det är egentligen inte så märkvärdiga ingredienser…men att grilla eget bröd, toppa med krämig ost, citrondränka de tunnskivade päronen, samt toppa med fin Prosciutto, ringlad honung och några drag med pepparkvarnen gör alltihopa! Så goda smaker! Vill man göra dem med kraftfulla så kan man ju byta ut osten mot chevre!

Ädelost med pepparkakor
Ädelsoströra till pepparkakor en klassiker till glöggminglet! Lägg gärna till lite sockrade lingon samt valnötter som man kan toppa sina goda tilltugg med!
Ingredients
- Ingredienser (ca 30–40 st)
- • 1 paket pepparkakor (ca 40 st)
- • 150 g ädelost (t.ex. Kvibille)
- • 1 dl crème fraîche
- • 1 dl frysta lingon eller 4 msk lingonsylt
- • 1 dl hackade valnötter (valfritt)
Instructions
Gör så här:
1. Mosa ihop ädelost och crème fraîche till en krämig röra.
2. Klicka röran på pepparkakorna strax innan servering.
3. Toppa med lingon och eventuellt valnötter.
Tips: Förbered röran i förväg och förvara i kyl – klicka på vid servering så håller pepparkakorna sig krispiga. Man kan även servera röran i en skål så får alla fixa sina pepparskakor själva!
Pepparkakor med ädeloströra, lingon & valnötter
Den här klassikern tycker jag alltid passar på glöggbordet! Det smular mindre än att ställa fram hela osten som den är…och det räcker till fler! Toppingen med sockrade lättfrusna lingon samt lätthackade valnötter är ju riktigt snyggt och gott!




Julmys här hemma!
Nu känns det som julmyset börjar infinna sig här hemma! Tomtar, Amaryllis, Julgodis och den årliga traditionen med familjens Pepparkakshusbyggen! I nästa inlägg bjuder jag på lite tips hur man kan ordna en Pepparkakshuskväll på allra smidigaste viset, samt lite fler bilder!
Hoppas ni njuter att alla glöggstunder nu under december!

Här är fler glöggtilltugg om ni önskar! Tryck på länken för recept.
Kram ❤️ Katarina




