3 enkla och lyxiga glöggtilltugg – perfekta för advent och julmingel

Glöggmingel med tre enkla glöggtilltugg på silverfat: crostini med päron och prosciutto, minivästerbottenpajer i crustader, pepparkakor med ädeloströra samt glögg och juldukning.

Att bjuda in till glöggmingel behöver inte vara avancerat. Här får du tre snabba, lyxiga och superenkla glöggtilltugg som passar perfekt för advent, julmingel eller en spontan vinterkväll. Alla recepten är uträknade för 10 personer – lagom till ett härligt plockbord.

Dessutom delar jag lite mysiga bilder från vårt pepparkakshusbygge, den tradition som verkligen kickar igång julstämningen hemma hos oss.

Glöggbricka med glas och kanna på julduk

Dax för årets första glögg!

Dukade med mammas fina Glögg-glas och kanna! Nu är det ett år sedan hon gick bort, känns i själen just vid jul❤️ Så fint att använda hennes fina saker!
⭐️ Vi testade årets glögg från Blossa. Den var just hallonröd, snygg flaska med alpmotiv, med smak av Gluwein. Alla tyckte den var lite starkaste laget och faktisk inge märkvärdig, som en vanlig glögg!
⭐️ Däremot en Alkoholfri variant Herrljungas ”Äppel & Kanelglögg” var verkligen supergod! Inte så söt och bärnstensfärgad.

Glöggmingel med tre enkla glöggtilltugg på silverfat: crostini med päron och prosciutto, minivästerbottenpajer i crustader, pepparkakor med ädeloströra samt glögg och juldukning.

Glöggmingel: 3 snabba och lyxiga tilltugg som alla gillar!

Jag brukar alltid testa lite nytt till varje glöggtillfälle! Idag blev de dessa tre…jag har egentligen inte planerat att fota dem och styla någe snyggt…eftersom pyssel är min främsta jobbprio…men de blev så goda så jag bjuder på recepten och ni får bortse snyggbilder!😄

⭐️ Västerbotten crustader
⭐️ Crostini med ost/päron/pruscutti
⭐️ Ädeloströra med pepparkakor/lingon/valnötter

Västerbotten crustader med rom, cremefraish, gräslök
Yield: 30

Västerbotten crustader

Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 9 minutes
Additional Time: 5 minutes
Total Time: 24 minutes

Västerbotten crustader serveras ljumna med cremefraish, rom, gräslök eller hackad rödlök

Ingredients

  • Ingredienser (ca 30 st)
  • • 2 förpackningar crustader (ca 30 st)
  • • 3 dl riven Västerbottensost
  • • 2 ägg
  • • 1 dl vispgrädde
  • • Salt & peppar
  • • ½ kruka gräslök Alt. Finhackad rödlök

Instructions

    Gör så här:

    1. Vispa ihop ägg och grädde.
    2. Blanda i riven ost och smaka av med salt och peppar.
    3. Fyll crustaderna till två tredjedelar.
    4. Grädda i 200° i 8–10 minuter tills de får fin färg.
    5. Toppa med finhackad gräslök.

    Tips: De är lika goda ljumna som rumstempererade – perfekta till mingel!

Västerbottencrustader i miniformat!

Jag älskar när allt är smått på ett glöggbord! Ingen kladd, utan en munsbit och alla smaker på samma gång!

⭐️ Den här västerbotten röran, tillsamman med det krispiga skalet och lite ljumna är otroligt gott! Kombon cremefraish, rom och någon hackad lök är ju allra bäst, lite salt till den söta glöggen!
⭐️ En annan variant kan vara att toppa med hjortronsylt, hjortron med socker eller en fikon marmelad…blir säker gott!

Glöggtilltugg, crostini med päron, färskost, prosciutto
Yield: 20

Crostini med Päron, ost och Prosciutto

Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 10 minutes
Additional Time: 5 minutes
Total Time: 25 minutes

Grillade crostini toppad med färskost, citrondränkta päron, prosciutti samt ringlad honung och svartpeppar

Ingredients

  • Ingredienser (ca 20–25 st)
  • • 1 stor baguette eller 20 färdiga crostinis
  • • 200 g färskost, t.ex. naturell
  • • 2 mogna päron & pressad citron
  • • 150 g prosciutto
  • • Honung
  • • Svartpeppar

Instructions

    Gör så här:

    1. Skiva baguetten och rosta lätt i ugnen i 200 grader i 5-10 min (ska bli lite gyllene i kanterna (jag ringlade lite olivolja över) om du inte använder färdiga crostinis. Låt svalna, eller ha ljumna.
    2. Bred rejält färskost på varje skiva.
    3. Lägg på tunna päronskivor. (Skivorna har jag marinerat i pressat citron i någon halvtimme)
    4. Toppa med en liten snurr prosciutto.
    5. Avsluta med lite honung och svartpeppar.

    Tips: Vill du göra dem vego? Byt prosciutto mot valnötter eller rostad lök.

Crostini med Päron, färskost & Prosciutto

Det är egentligen inte så märkvärdiga ingredienser…men att grilla eget bröd, toppa med krämig ost, citrondränka de tunnskivade päronen, samt toppa med fin Prosciutto, ringlad honung och några drag med pepparkvarnen gör alltihopa! Så goda smaker! Vill man göra dem med kraftfulla så kan man ju byta ut osten mot chevre!

Glöggmingel med tre enkla glöggtilltugg på silverfat: crostini med päron och prosciutto, minivästerbottenpajer i crustader, pepparkakor med ädeloströra samt glögg och juldukning.
Yield: 30 st

Ädelost med pepparkakor

Prep Time: 10 minutes
Additional Time: 5 minutes
Total Time: 15 minutes

Ädelsoströra till pepparkakor en klassiker till glöggminglet! Lägg gärna till lite sockrade lingon samt valnötter som man kan toppa sina goda tilltugg med!

Ingredients

  • Ingredienser (ca 30–40 st)
  • • 1 paket pepparkakor (ca 40 st)
  • • 150 g ädelost (t.ex. Kvibille)
  • • 1 dl crème fraîche
  • • 1 dl frysta lingon eller 4 msk lingonsylt
  • • 1 dl hackade valnötter (valfritt)

Instructions

    Gör så här:

    1. Mosa ihop ädelost och crème fraîche till en krämig röra.

    2. Klicka röran på pepparkakorna strax innan servering.

    3. Toppa med lingon och eventuellt valnötter.

    Tips: Förbered röran i förväg och förvara i kyl – klicka på vid servering så håller pepparkakorna sig krispiga. Man kan även servera röran i en skål så får alla fixa sina pepparskakor själva!

Pepparkakor med ädeloströra, lingon & valnötter

Den här klassikern tycker jag alltid passar på glöggbordet! Det smular mindre än att ställa fram hela osten som den är…och det räcker till fler! Toppingen med sockrade lättfrusna lingon samt lätthackade valnötter är ju riktigt snyggt och gott!

Julmys här hemma!

Nu känns det som julmyset börjar infinna sig här hemma! Tomtar, Amaryllis, Julgodis och den årliga traditionen med familjens Pepparkakshusbyggen! I nästa inlägg bjuder jag på lite tips hur man kan ordna en Pepparkakshuskväll på allra smidigaste viset, samt lite fler bilder!

Hoppas ni njuter att alla glöggstunder nu under december!

Här är fler glöggtilltugg om ni önskar! Tryck på länken för recept.

Kram ❤️ Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Skip to Recipe
Rulla till toppen