Till glöggen är det ju alltid gott med något salt tilltugg! Till advent bjöd på några godsaker som är ganska mättande men trevligt att bjuda på! Julig känsla med både ädelost, grönkål och lax, samt god ost med fikon marmelad funkar ju alltid! Varsågoda här är några recept på glögg tilltugg
Glögg tilltugg
⭐️ En adventskrans med smakrika spett
⭐️ Minismördegspajer med ädelost, grönkål och kallrökt lax
⭐️ Crostini med brie, parmaskinka och daddel
⭐️ Krämig ädelost toppad med fikonmarmelad och valnötter
⭐️ Crostini med creme fraish och rom
Glöggtilltugg nr 1: minipajer med julsmaker
Minipajer med julsmaker
Smördegspajer med ädelost, grönkål som toppas med en rulle kallrökt lax
Ingredients
- 1 smördegsrulle
- 125 g färsk hackad grönkål
- 1 msk smör
- 2 ägg
- 1 dl grädde
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
- 150 g skivad kallrökt lax
- 100 g ädelost
Instructions
- Hacka grönkålen och stek den i smör.
- Dela smördegen i 10 bitar (jag stansade ut cirklar med ett glas) och klä in aluminiumformar. Vispa ägg och klä in kanterna. Ställ dem på en plåt.
- Blanda resten av ägget och lägg till ytterligare ett ägg. Grädde, salt och peppar. Lägg in en ädelost i botten på varje pajskal, sedan grönkål. Häll över äggblandningen i formarna.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 min.
- Garnera pajerna med en laxrulle.
- Man kan förbereda pajerna, samt värma dem lätt före gästerna kommer och dekorera med laxrullarna.
Glöggtilltugg nr 2: Adventskrans spett
Adventskrans
Adventskrans i forma av många små spett med italienska smaker.
Ingredients
- 120 g tunt skivad salami
- 20 sm mozarellabollar
- 20 feferoni
- 20 kärnfria oliver
- 20 blad färsk basilika
- 5 kvistar rosmarin
- 20 körsbärstomater
Instructions
- Trä upp alla ingredienser utom rosmarin i olika ordning på spetten.
- Lägg ut dem som en krans på en tallrik på en rund tallrik. Dekorera med rosmarinkvistar.
Crostini brie/dadel
Crostini med brie/dadlar och parmaskinka
Ingredients
- 1/2 baguette skivad
- 1 mindre brieost i skivor
- Dadlar urkärnade och halverade
- 1 litet paket parmaskinka
- Hackade nötter eller mandel
- Något grönt blad som dekoration (persilja)
- Balsamico
Instructions
- Skiva baguetten, pensla med olja och lägg ut på en plåt. Rosta lätt i ugn 250 grader i 5-8 minuter.
- Hacka och Rosta mandel eller hasselnötter i torr stekpanna.
- Skiva brieosten, dela dadlarna och ta bort kärnan.
- Lägg en skiva brie på det rostade brödet, lägg en skiva parma skinka samt en dadelhalva. Ringla balsamico, strö hackad mandel och dekorera med persilja.
Ost, fikon & pepparkaka
Något som alltid funkar att lägga till som glögg tilltugg är goda ostar, fikonmarmelad samt fikon och valnötter. Pepparkakor eller kex till är ju alltid gott!
Ha en bra dag! Idag blir det mera fix inför julafton, tänkte göra klassikern Rocky road, Mozartkulor och Popcorngodis!
Kram 🤶 Katarina