Gifflar med smaskig äppelfyllning
De här bullarna testade jag att göra på landet när vi var där en helg i maj. Tänk i stugan blir man alltid sugen på något gott till fikat! Ofta har man inte alla ingredienser hemma, så det är då man får experimentera fram något nytt smaskigt recept! Här kommer mitt recept på gifflar med äppelfyllning! Jag tror att de skulle vara absolut godast att göra på svenska lite syrliga äpplen. Men eftersom det är vår nu fick jag ta någon annan saftig äppelsort!
Äppelgifflar
Ingredienser till Gifflar
24 gifflar
Giffeldeg
- 50 g jäst
- 75 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 1 tsk hel kardemumma
- ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- 6 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
Fyllning
- Hackade äpplen ca 3 st
- 1-2 msk smör
- 1-2 msk kanel
- 1/2 dl socker/sirap/eller honung
- ev. hackade nötter eller mandlar
Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker
Gör så här (2 timmar):
1.Smula ner jästen i en bunke.
2. Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Låt svalna till fingervarm temperatur. Slå sedan blandningen över jästen. Stöt kardemumman.
3.Blanda ner socker, salt och nästan allt av vetemjölet. Kör i en degblandare, ca 8 min eller knåda för hand tills degen är smidig och släpper bunkens kanter. Låt jäsa 40 min under bakduk.
4.Gör fyllningen: Skär äpplena i små tärningar. Hetta upp en stor stekpanna med smöret och fräs sedan äpplena tills de mjuknat. Tillsätt honung, sirap eller socker och fortsätt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt kanel och de hackade mandlarna nötterna. Dra av från värmen och låt svalna.
5.Dela degen i tre delar. Rundriv/forma varje del till en slät boll. Kavla ut varje degboll till en rundel, ca 24 cm i diameter, på en mjölad arbetsyta. Skär eller sporra ut 8 trekantiga tårtbitar per rundel. Lägg en strimma fyllning på den bredaste delen. Rulla ihop, böj lätt och lägg med flärpen nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper.
6. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Vispa upp ägget i en kopp tillsammans med några droppar vatten. Pensla sedan gifflarna med ägg. Toppa varje giffel med mandelspån eller pärlsocker.
8. Grädda i mitten av ugnen ca 6-8 min eller tills gifflarna fått fin färg.
9. Låt svalna på galler under bakduk.
Prova dig fram, hur du vill ha din fyllning! Det går att lägga massa spännande saker i en giffel, som exempelvis riven mandelmassa, nutella, rabarberkompott, äppelmos eller bär. Bullarna känns lite nyttiga faktiskt!
Ha en jättefin helg!
Kram Katarina