Toscapäronpaj

Toscapäronpaj

Toscapäron är väl en gammal kär favorit! En riktigt barndomsefterrätt! Idag bjuder jag på en paj med toscapäron! Köpte mig en ny pajform, och så bra det blev…väldans kul med nya bakgrejer som underlättar bakningen! Pajskalet blev sprött och tunt, och pajen var enkel att plocka ur formen. Här är dagens veckans recept: Toscapäronpaj

Toscapäronpaj

Toscapäronpaj – god och väldigt lätt att göra!

Toscapäronpaj

Toscapäronpaj – recept

Receptet kommer från Hemmets journal, och är väldigt enkelt….men jag tycker att päronen blev lite väl hårda. Därför rekommenderar jag att först grädda pajen med päron penslade med bara smör ca 15-20 min, sedan lägga på toscasmeten och grädda ännu en gång i max 15 minuter till. På de viset blir päronen mjuka och toscasmeten perfekt gyllene!

Ugnstemperatur: 200 grader

Mördeg:

4 dl vetemjöl
150 g smör
0.5 dl strösocker
0.5 st ägg

Fyllning:

3 st päron

smält smör, eller ringla lite flytande smör och grädda ca 15 minuter i 200 grader

Tosca:

100 g smör
1 dl ljust muscovadosocker (går bra med vanligt socker, de tog jag)
2 msk mjölk
1.5 msk vetemjöl
50 g mandelspån

Servera med:

vaniljglass 

Toscapäronpaj

Toscapäronpaj – gör så här:

Mördeg:
1) Lägg mjöl, smöret i bitar, socker och ägg i skålen till matberedaren och kör till en degboll bildas.
Toscapäronpaj
Toscapäronpaj
2) Tryck ut degen i formen, skär kanten fin med en vass kniv och låt stå kallt 1 timme. Nagga och förgrädda i ca 10 minuter för stor paj.
Toscapäronpaj
3 ) Fyllning: Skala, dela, kärna ur och skiva päronen och lägg dem i formen. Smält smör, eller tag flytande smör och pensla över päronen. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
4) Tosca: Smält samman smör, muscovadosocker, mjölk, mjöl och mandelspån i en kastrull på svag värme. Rör om hela tiden med en trägaffel. Obs! Det får inte koka.
5) Bred toscasmeten över päronskivorna och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills smeten fått färg och stelnat. Servera med vaniljglass.
Toscapäronpaj
Hoppas ni testar, ett supergod efterrätt!
Lycka till!
Kram 💖 Katarina
Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen