Härligt med fredag! Den här veckan bara rusade fram…det brukar vara så när man har roligt och mycket att göra! Det har varit alla möjliga väder, alla möjliga pyssel, jobb med barnen, förkylning, födelsedag, pysselsamarbeten och fix med alla odlingar. Ja kul med vår helt enkelt! Äntligen har jag plockat fram cykeln och det är ju himla bra! Idag bjuder jag på en smaskig efterrätt, en riktigt klassiker Pavlova. Det är första gången jag testar att göra Chokladpavlova, och det är absolut inte sista gången. De gick åt i ett nafs, och marängerna är ju goda bara som de är..frasiga och sega med smak av choklad! Varsågoda här är helgens smaskiga pyssel! Chokladpavlova.
Chokladpavlova
Smaskig Chokladpavlova, toppad med vispad grädde, riven choklad och exotiska frukter. Dekorera med söta små violer!
Ingredients
- Till ca 8 st stora chokladpavlovas ( 1 plåt)
- Maränger:
- 4 st äggvitor
- 2 dl strösocker
- 100 g mörk choklad
- Tillbehör:
- 3 dl vispgrädde
- Riven mörk choklad
- Fint skuren frukt och bär, t.ex. jordgubbar, kiwi, mango, ananas, vindruvor
Instructions
- Sätt ugnen på 120 grader.
- Vispa äggvitorna gärna i en rostfri bunke, med elvisp.
- Vispa tills det blivit rejält fluffigt, tillsätt sockret lite i taget medan du vispar.
- Marängsmeten ska bli styv, blank och fluffig.
- Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i micro på svag effekt.
- Låt chokladen svalna men inte stelna, ringla ned chokladen i marängfluffet, och rör slarvigt. Jag hade lite bråttom och rörde för mycket, det blev inte så vackert som jag tänkt mig, och chokladen var något för varm, då kan det bli lite korn av choklad i marängfluffet. Men det gjorde inget, de blev hur goda som helst!
- Klicka ut 8-10 stora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Gör gärna en liten grop i mitten, så är det lättare att fylla den med grädde och frukt/bär.
- Grädda mitt i ugnen på 120 grader i ca 1 timme. Testa att lyfta marängerna från bakplåtspappret, de ska släppa ganska lätt. Fastnar de fortsätt grädda. Stäng sen av ugnen och låt marängerna stå kvar i ugnens eftervärme.
- Låt marängerna svalna helt.
- Vispa grädde, skär bär och frukt ganska smått och ätvänligt. Fyll marängskålen med grädde, lite riven choklad, man kan lägga till hackade nötter eller daim.
- Dekorera med frukt och bär och gärna en giftfri blomma.
Ja hoppas att ni provar denna klassiker med choklad! En underbar dessert som känns lättäten! Alla i familjen glufsade i sig ett par stycken! Vill man lägga till lite mer chrunch skull jag rekommendera att dekorera med hackade nötter eller hackad daim/maltesers. Vill du kanske istället baka en helt vanliga Minipavlova så kan jag varmt rekommendera dessa recept, klicka på länken. Fyll då dina pavlova-maränger med lemon curd, vispgrädde och färska frukter/bär. Lycka till med bakningen!
Trevlig helg!
Kram 💖 Katarina