Svenska bullar

svenska bullar

Svenska bullar

Bullar symboliserar verkligen Sverige på något sätt! Det finns nog inte bakverk som slår nybakade bullar! I ett klassiskt svenskt kafferep måste det bara ingå bullar, här är ett av mina favoritrecept. Bullarna är sega och saftiga på samma gång, fyllda med mycket smörkräm, glansiga och fina av sirap och kardemummasocker. Det är förstås bakdrottning ”Leila” som har gjort receptet! Jag bakade både kanel och vaniljbullar av samma deg!

svenska bullar

Vaniljknutar

svenska bullar

Kanel- och Kardemummaknutar

svenska bullar

Svenskt fika

Här är några klassiker; Jitterbuggare, Kanelbullar, Toscapinnar, Finska pinnar och Vaniljbullar

svenska bullar

Kanel och Vaniljbullar

Receptet kommer från Leila Lindholm, ”Magiska bullar

Cirka 18-30 bullar beroende på storlek (här har jag delat fyllningen på två för hälften vanilj och hälften kanelbullar)

Grundrecept deg:

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g färsk jäst (den blå varianten)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 100 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • Cirka 11 dl vetemjöl special

Kanelbullar

  • 100 g mjukt smör
  • 1/2 dl råsocker/socker
  • 1 msk kanel
  • Ägg till pensling
  • 1/2 dl sirap + 1 msk vatten
  • Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)

Vaniljbullar

  • 100-150 g mjukt smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1/2 dl socker
  • Pensla med ägg och strö pärlsocker på

Här får man smaka sig fram till vilken vaniljsmak man vill ha. Använd gärna vaniljpulver eller vaniljstång för extra god smak!

Kanel och kardemummabullar

Gör så här:

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med kall mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
  7. Bred smöret på degen och strö över råsocker – blandat med frön frön vaniljstång (om du har) och pudra över kanel.
  8. Vik degen till ett dubbelvikt ark (se bilder) och skär en bit som du sedan skär ett snitt i så det ser ut som ett par byxor.
  9. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
  10. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
  11. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  13. Pensla dem med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.

Vaniljbullar

Gör precis på samma sätt som ovan, men lägg på vaniljsmörkräm istället. Pensla sen klassikt med ägg och strö pärlsocker över.

svenska bullarsvenska bullar

Svenska bullar

Nu har jag bockat av en till bakklassiker i kategorin svenska bakverk! Vad tycker ni är ett typiskt svenskt bakverk! Hör gärna av er med en kommentar, eller varför inte ett recept, så kan jag skriva ett inlägg om just dig!

Ibland blir det pyssel och ibland blir det bakning! Vad vill ni se mer av här på bloggen?

Ha en jättebra helg! Kom ihåg att unna er något gott!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen