Baka tunnbröd på landet
Nu efter jul känner man sig lite pysselmatt efter allt julpyssel, med papper, ljus, julkulor, stjärnor, godis och annat. När jag ska hämta ny inspiration brukar jag göra helt andra saker några dagar, så kommer pyssellusten tillbaka! Just nu är det bakning som är den stora avkopplingen på landet! Tunnbröd har jag alltid velat testa! Här har jag hittat ett recept på mjukt tunnbröd, som bakas i stekpannan. Det blev jättegott! Det är inte några speciella brödkryddor i, så det passar nog de flesta i smaken, speciellt barnen gillade det!
Tunnbröd
Äntligen fick jag användning för den loppisfyndade kruskaveln från Norrland! Vilka fantastiska loppisfynd man kan hitta på loppisrundor på den Norrländska landsbygden. Det är här man kan finna de riktigt gamla fina bruksföremålen.
Receptet kommer från bloggen Hemmamammaliv
- Smula jästen i degbunke.
- Smält smöret. Tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
- Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten samt salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta in vetemjölet.
- Låt degen jäsa i 45 minuter.
- Dela degen i 14 delar och rulla varje del till en rund bulle.
- Kavla ut med kruskavel till runda knappt 1/2 cm tjocka kakor. (Jag kavlade något tunnare, då de svällde i stekpannan, testa dig fram, det är en smaksak hur man vill ha det.)
- Stek dem i torr stekpanna på medelstark värme i ca 2 min på varje sida.
- Låt kakorna svalna under bakduk på galler.
Tunnbröden, var absolut godast nygräddade med smör och ost! Men det går bra att frysa också!
Ha det bra!
1 reaktion på ”Baka tunnbröd på landet”
Tunnbröd, vad gott!