Årets första bakning här på bloggen…små rosa hjärtkakor och randiga snurror. Kakorna är bakade av alldeles vanlig mördeg…här är det bara att experimentera med form och färg….himla kul! Hjärtkakorna blev spröda och goda, de kan vara kul att servera till barnkalaset, och passar väldigt bra till Alla hjärtans dag! Varsågod dagens recept! Hjärtkakor
Hjärtkakor och snurror, spröda kakor av mördeg med vaniljsmak
Mördegskakor
Originalrecept från Kokaihop, ett klassiskt recept på Schackrutor, där jag bytt ut chokladdelen mot vanlig mördeg som jag färgad med karamellfärg
- 4.5 dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 200 gram smör
-
Smaksättning 2-4 tsk vaniljsocker
-
Karamellfärg röd (Oetker), tag mängd efter önskad färg
Gör så här:
- Hacka samman mjöl, socker och matfett.
- Dela degen mitt itu. Blanda hela degen med vaniljsocker och tag sedan undan halva degen, för att färga med karamellfärg.
Snurror
- Kavla två rektangulära plattor av degen. Lägg den rosa degen på den vita, rulla ihop som en rulltårta ganska tight.
- Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.
Hjärtkakor
- Här har jag delat degen i 4 längder, 2 st rosa och 2 st vita. Lägg ihop dem tight som en klassisk schackruta.
- Vrid sedan hela fyrkanten, till en ”klassisk polkastång” vrid och rulla den rund och fin.
- Nu kan man skära fina runda kakor som bild 3, eller göra hjärtkakor.
- Tag nu ex. baksidan av en matkniv och gör en skåra mitt på rullen och forma en urgröpning. Forma sedan andra sidan som en topp, så att det blir ett hjärta.
- Skär 3-4 mm tjocka skivor. Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 5-10 minuter. Kolla färgen på kakorna, de får inte bli bruna i kanterna, vissa har jag gräddat något för länge…
Lycka till med dagens kakbak! Det här gav mycket inspiration, man kan göra många roliga kakor av mördeg kombinerat med färg, gör ex en blomma i mitten av kakan…
Ha en jättebra dag, ute i kylan!
Kram Katarina