Syfestivalen 2015

syfestivalen

Syfestivalen 2015

För en vecka sedan var det Syfestival på Älvsjömässan i Stockholm. Symässan återkommer varje vår och höst, och det är alltid massor av pyssel intresserade besökare, mest tjejer! Syfestivalen, handlar ju inte bara om tyg och garn, man kan exempelvis hitta smyckestillbehör, scrapbookingmaterial, garner, ull, broderisaker, tyger, knappar, barnkläder, symaskiner och julsaker! Den här höstmässan brukar vara startskottet för mitt julpysslande, skaparlusten för julsaker sätter liksom igång! Det fanns många roliga workshops inom ex. virkning, broderi, nålfiltning av ull eller smyckestillverkning! Idag visar jag lite bilder från mässan, med en hel del länktips!

Hemslöjdens förlag

Montern som skapats av Hemslöjdens förlag var väldigt välgjord och färgmässigt väldigt fin, man fick en sådan härlig känsla för vårt svenska hantverk. Det fanns många vackra klassiska pappersdekorationer i klassiska julfärger. Vilken bra start för att hämta julstämning! Jag fick med mig en väldigt inspirerande bok hem ”Julboken – Skapa nytt med Tradition” skriven av Lotta Glave, en riktigt härlig bok med bra beskrivningar för det klassiska pappershantverket. Jag återkommer med ett större reportage om den här boken, när jag skapat något ifrån den! Det kommer att bli många papperspyssel den här julen!

Ull i massor

Som ni säkert vet, ni följare som följt med mig från tiden med Handgjord.se. så gillar jag verkligen allt med ull! Jag har gjort massor av tomtar, änglar, får, väskor, påskharar och annat roligt med ullen. Ett sånt härligt material, man kan göra så mycket fint med det, och det känns så äkta och nordiskt! På flera ställen på mässan kunde man få lära sig att nålfilta, tova eller karda ullen. Man kunde även köpa jättefina tomtar i ull! Här ovan är bilder från Ullcentrum och Gudruns ullbod.

Fiadockor

De här jättesöta dockorna gav ett starkt intryck på mig! Fiadockor för cancersjuka barn. Duktiga Malin Sahlström har satt igång denna virkrörelse där underbara människor virkar hårlösa dockor till de svårt sjuka barnen. Dockorna ska skänka barnen tröst under sjukdomsperioden. Hon samarbetar med Ronald Mcdonaldshusen i Sverige där dockorna delas ut till barnen som behöver dem. Alla som vill kan virka och skicka dockor till barnen! För att läsa mer rekommenderar jag att läsa Allers artikel om Malins jättefina arbete med Fiadockorna, och även gå med i hennes Facebookgrupp ”Fiadockor”.

Glada Grodan

Vilket härligt företagsnamn! Glada Grodan brukar alltid vara med på mässan och samarbetar även med Pepparkaksformar.nu. I montern kunde man handla roliga stickers för textil och annat. De säljer även Silhouette skärmaskiner om man vill göra egna sticker! Jag köpte förstås på mig några fler kakformar! Har snart en helsamling, skulle kunna bli fina i som granpynt! Pepparkaksformar är så himla användbara om man gillar att pyssla! De är toppen att använda till lera, att ha som mall när man ritar, till kakor förstås, men passar bra till allt papperspyssel. Kika gärna på deras fina hemsidor!

Svenska Hus från Svensk Hemslöjd

Så himla söta svenska hus, det fanns färdiga små kit att köpa och sen brodera! De Svenska husen finns att köpa på Svensk hemslöjd på Norrlandsgatan 20 i Stockholm.

syfestivalen

Tidningen 101 ideer

Tidningen 101 idéer fanns på plats på mässan som alltid! I montern kunde man köpa äldre och nyare nummer av deras tidningar, börja prenumera på tidningen eller köpa fina saker till bra priser!

syfestivalen

syfestivalen

Kakfateriet

Företaget Kakfateriet har funnits med på mässan i flera år, och jag gillar verkligen deras affärsidé! Att skapa unika vånings-kakfat av loppisfyndade tallrikar, koppar, silverfat eller annat kul! Jag har själv testat att göra kakfat av gamla silverfat och porslin och det är så enkelt! Det är verkligen en toppenpresent till bakfantasten! Kakfateriet har mässans absolut sötaste logga! Jag hoppas att bakning och kakfatstrenden består!

Pagoni

Smyckesföretaget Pagoni var där, och de brukar alltid finnas på mässan! De har klart den snyggaste och mest besökta montern med smyckesdelar. Man fick trängas ordentligt för att nå fram till alla fina smyckesdelar! Det fanns personliga läderband med unika texter, och mycket snygga och prisvärda  smyckesdelar i alla olika metaller som silver, guld, svart eller rosé. Det här känns som mässans trendigaste monter, jag hoppas det kommer fler liknande företag till Symässan!

TIPS! Missa inte tävlingen som jag just nu ordnar i samarbete med Pagoni! Klicka på ”Pagoni-tävling” för att delta!

syfestivalen

Vackra broderade ullkuddar, vilket hantverk! Det här tar många många  timmar att göra! Se de fina ullkanterna kring kuddarna! Det här skulle vara en väldigt fin bröllopsgåva…

syfestivalen

Lillofant

Vackra svenskdesignade tryckta trikåtyger, fanns det gott om på mässan. Väldigt kul om man vill sy mjuka djur, filtar, söta mössor och bodys till barnen!

syfestivalen

syfestivalen

Nyaste symaskinerna

Supermoderna symaskiner med alla finesser! Sytrenden är på väg upp enligt Husqvarnas försäljare! Vad kul att även yngre människor börjat sy, för det finns ett fantastiskt utbud av moderna symaskiner, där man tagit hjälp av datorn!

syfestivalen

Pantheras pärlor

Underbara pärlor i Cerenitlera, här kan man verkligen hämta inspiration om man vill skapa i lera. Det fanns vackra pärlor och smycken att köpa, och kurser gick att boka! Titta på Pantheras pärlors sida om du vill gå kurs.

Svensk Slöjd

En av mässans mest smakfullaste montrar! Svensk slöjd, de hade så fina hantverk i äkta material som ull, trä och keramik. Montern var väldigt vackert utformad och gav mycket julinspiration! Så ett besök i deras butik på Nybrogatan 23 i december är nog ett måste! Det här är hantverk som tar lång tid att skapa, men de går aldrig ur tiden, och kan ärvas generation efter generation. Det här känns så svenskt! Jag hoppas verkligen att vi behåller denna hantverkstradition i Sverige!

Jag hoppas ni fått en hel del julinspiration idag! I alla fall den svenska klassiska jultrenden! I år kommer jag att julpyssla i alla färger och former, så jag hoppas att du kommer att finna något som just du gillar! I alla fall ger mässor många idéer till skapande! Hoppas det blir fler och större DIY och pysselmässor i Sverige!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen