I år har jag testat lite nytt inför midsommar! En tårta i form av en björkstock dekorerad med björklöv och blommor i sockerpasta. Kanske inte den mest perfekta…, men dekorerad med lite färska blommor, så tycker jag den blev helt OK. Väldigt god blev den iallafall! En klassisk rulltårta fylld med syrlig rabarberkräm, söta jordgubbar, fluffig grädde och täckt med lite vaniljsmörkräm och vit marsipan. Här är mitt eget recept på årets midsommartårta
Midsommartårta
Björkmönstret kan man enkelt rita med en penna med ätbarskrift (från Panduro)
Midsommartårta
En klassisk rulltårta, fylld med rabarberkräm, färska jordgubbar och grädde. Gör en jättelång ”björkpinne”, så enkelt att göra till många!
Glad sommar – ”Rista” in ett budskap i ”björkstammen” så enkelt att rita med pennorna!
Midsommartårta – Recept:
Rulltårta:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0.5 dl mjölk
Gör så här:
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver, och sikta ner i smeten.
- Vänd försiktigt i mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåts-papper.
- Grädda mitt i ugnen i 7 minuter (ugnsvärme 225 grader) Stjälp upp kakan på sockrat papper och lossa bakplåtspappret.
Rabarberkräm – klicka på länken för att få recept till det.
Fyll tårtan
Ingredienser:
- Rabarberkräm ca 1-2 dl
- Skivade jordgubbar 1/2 dl
- Vispad grädde ca 2 dl
Gör så här:
- Lägg ut rulltårtan på ett bakplåtspapper (Jag kapade av en bit, och fyllde halva rulltårtan med bara rabarberkräm).
- Bred ut rabarberkräm över rulltårtsbotten.
- Skiva jordgubbar och strö ut et lager.
- Vispa grädde, bred ut ett lager på rulltårtan, rulla ihop. Vira bakplåtspapper och plast runt rullen.
- Ställ in i kylen några timmar så att allt sätter sig.
Spackla och täck med marsipan
För att inte kräm och bär ska svettas igenom till den vita marsipanen, så har jag spacklat rulltårtan med smörkräm med vaniljsmak. Det är första gången jag gör det, och det blev verkligen lyckat!
Recept på smörkräm kommer från : Mama bakverk och fikastunder
- 150 g mjukt smör
- 3 dl florsocker
- ca 0,5 dl kokhett vatten
- 1 msk vaniljsocker
- vit marsipan på rulle
Verktyg: minispackel/palett eller smörkniv.
Spackla och täck med marsipan – Gör så här:
- Koka upp 1 dl vatten. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
- Häll i lite kokande vatten i taget under konstant vispning tills du får en följsam konsistens.
- Den får inte vara kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter totalt.
- När smörkrämen är färdig tar du fram den kalla fyllda rulltårta tårtan som stått till sig i i några timmar.
- Välj nu det fat du ska använda till servering. Det kan vara svårt att flytta den sen.
- Spackla rulltårtan runtom med smörkrämen. Hela mängden behövs inte, gör ett ganska tunt lager. Resten kan du spara till fyllning i t.ex. Havreflarn…det skulle bli supergott!
- Ställ in den spacklade rulltårtan i kylen någon timme, så att den är kall och stel.
- Rulla ut din vita marsipan och lägg över rulltårtan, se bild 1.
- Skär med en vass kniv längs rullens kant. Sedan skar jag ut två halvmåneformade bitar till kortsidorna på björkpinnen. Pressa fast dessa med händerna. Forma rullen rund och fin, och ställ in i kylen.
Dekorera tårtan
Vit sockerpasta, grön och rosa karamellfärg
Livsmedelspenna (Panduro)
Verktyg: kavel, kniv, utstickare till blommorna, björkblad som mall.
Gör så här:
- Rita med penna, björkmönster och ringar på kortsidorna..
- Färga sockerpastan trön, kavla ut tunt. Tryck ett björkblad på sockerpastan, skär runt om bladet med en vass kniv.
- Flika till bladet med en vass kniv, rita med kniven så att det blir bladmönster.
- Låt bladen torka över en rulle/knivskaft så att de formas.
Blommor
- Kavla ut den rosa sockerpasta, stick ut blommor med en blomutstickare.
- Lägg blommorna att torka i ex. En äggkopp för att få till den böjda formen.
- Pensla lite ätbart lim på baksidan av blommor och blad och limma fast på tårtan.
Hoppas ni fått lite härlig midsommarkänsla!
Lycka till! ? Katarina