Tomtar

Tomtar

I helgen var det dax att glasera mina keramiktomtar! Jag har så länge tänkt göra tomtar i keramik, men liksom aldrig hunnit med…julmånaden brukar liksom springa iväg! Idag bjuder jag på inspiration hur man gör tomtar, och så klart kan man alltid göra dem i lufttorkande lera!

Tomtar

Tomtar i keramik

Det här var andra gången som jag testade att pensla glasyr på saker, och sån himla tur att det inte blev rinningar och klarade sig utan sprickor ur ugnen!✨

Tomtar i lera

Så här såg det ut när jag gjorde dem i keramiklera, på precis samma sätt kan man göra dem i lufttorkande lera. Klicka in här för att se hur man gör. När man använder lufttorkande lera, kan det vara så att delarna lossnar, typ luva eller näsa. Då kan man använda limpistolen för att sätta ihop tomten.

⭐️ Nu ska tomtarna torka helt, då blir de ljusare i färgen. Sedan kan man måla dem (om du använt lufttorkande lera.
⭐️ För keramiklera är det dax att bränna dem i keramikugnen (12 timmars skröjbränning på 950 grader)

Måla tomtar

Måla tomtar

När tomtar körts i första bränningen så är de stenhårda och redo för att glaseras. Det finns mängder av olika sorts glasyrer och olika tekniker.

⭐️ Denna gång testar jag att blanda ”Underglasyr-pulver” till röd glasyr för att pensla på mina tomtar, och lite vitt till skägg och toppen på luvan.

Glasera tomtar

⭐️ Blanda glasyren till typ ”filmjölks-konsistens” pensla ett lager på keramiken. Det är svårt att tvätta bort, så måla gärna rätt från början.

⭐️ Hos Seemans köper jag min lera och glasyr, helt underbart ställe i en källare på Kungsholmen i Stockholm.

Glasyr

⭐️ Efter den röda och vita glasyren på luva och skägg är det dax att doppa hela tomten i genomskinlig glaysyr som gör den blank och tålig. Det finns matt och blank transparent glasyr att köpa.

⭐️ Ett dopp räcker, sen måste man skrapa av all glasyr på botten av tomtarna så de inte fastnar i ugnsplattan.

⭐️ Kör en ugnbränning i 12 timmar på 1200 grader.

⭐️ Alla de här momenten kan man hoppa över om man använder lufttorkande glasyr, bara att måla med hobbylack och lacka med glansig lack på det.

Ugnsbränning

Plocka ur ugnen

Så spännande att öppna ugnsluckan för att se hur det blev! Tomtarna blev inte helt perfekta om man kikar nära, men alla tomtar höll och fastnade inte i ugnsplattan. Såå nöjd! Ni som pysslar med keramik förstår arbetet och glädjen!✨

Tomtar

⭐️ De små tomtarna

Tomtar

⭐️ Stor tomte

Här är en inspirationsfilm!

Tomtar

Tomtar och hus

Även mina keramikhus och huslyktor fick sig ett glasyrdopp, så det blev en liten julsamling till landet!

Tomtar

Jag hoppas ni fick lust att göra egna tomtar i lera! Så roligt och det passar alla åldrar!

Lycka till! ⭐️ Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen