Tomten miniatyrer

Tomten miniatyrer

Tomten miniatyrer

Idag fortsätter jag att bygga vidare på pysselprojektet med Nissedörren, för dig som missat det så klicka på Nissedörr, så visar jag hur man gör en liten utomhusvärld till Tomten. Dagens roliga julpyssel är ett kök till tomtefar och tomtemor! Jag kommer att visa hur man gör många olika minibakverk, en julstrumpa, matta, hyllor, bord, stolar,en spis och korgar. Häng med här får ni massor av tips!

Diy: tomtens kök

Tomtemor i köket fyllt av godsaker

Tomten miniatyrer

Tomtens kök

Det som är så himla kul med det här pysselprojektet är att jag använt så många olika material och tekniker! Jag har återbrukat tändsticksaskar, använt träskivor av kvistar, träkulor, lera till bakverken, ståltråd och glasspinnar till hyllor, tavlor av papper, pärlor till julkulor, ulltovning till tomtens luva….Det här är bara tips, så plocka fram din fantasi och använd det du har hemma till att göra alla småsaker! Här nedan har jag en materialista, men tänk på att det bara är ett förslag… Tomtemor och tomtefar gjorde jag i förra veckan, klicka på länken för att se hur jag gjort.

Tomten miniatyrer

Tomtens kök – Material:

Tack Creativ Company som sponsrat med material till detta julpyssel!

  • Elf door kit (artnr 97038)
  • Lufttorkande lera (artn 789010)
  • Hobbyfärger (Plus color)
  • Väggförvaring (artnr 57637) Till Nissedörren har jag använt den stora lådan, till köket den mellanstora lådan.
  • Träkulor (små storlekar)
  • Mönstrat papper (artnr 97778) 
  • Svart ståltråd
  • Jutesnöre tjock och tunn
  • brun kartong

Verktyg: sax, pensel,kavel/grillpinnar/kniv, limpistol, rundtång/avbitartång

Tomten miniatyrer

Nissedörr och Tomtens kök

Här nederst är Nissedörren ”Utomhusmiljön” och ovanpå är Tomtens kök …lite snö och en ljusslinga skapar mysig stämning. Eftersom att alla saker sitter löst är det toppen att leka med för de små barnen! Även snö och ljusslinga finns med i Elfkitet.

Tomten miniatyrer

Tapetsera och möblera

Tapetsera: Börja med att tapetsera väggarna med mönstrat papper. Jag valde prickigt papper på sidorna, liljor på bakre väggen och marockanskt mönster på golvet.

Hylla: Knipsa av kanterna på glasspinnar/träpinnar, dela dem på mitten (jag använde en sekatör). Böj till konsoler av svart ståltråd med en rundtång. Limma fast hyllorna med konsoler på sidovägarna i köket. Jag satte upp två på varje sida.

Tavlor och God jul girlang: Här har jag hittat ett fint papper i forma av tavelbilder från CC Hobby, som jag bara klippt ut. Sätt häftkuddar bakom så kommer tavlorna ut från väggen. En girlang med ”God Jul” har jag stansat ut i prickigt papper med stansar från Ica, sedan limmat fast på vitt papper, därefter har jag klippt trekanter som limmats på ett tunt jutesnöre. Sätt fast miniklänypor på lådans sidor och sätt upp girlangen.

Bord och stolar. I Elf kitet ingick de små skivade träbitarna, de använde jag till stolar…limma fast små träkulor som ben. Till bord hade jag en större träbit, en stor träkula och fyra små kulor. Klart!

Vill man så kan man måla dem, men i hela projektet har jag strävat efter den skandinaviska trärena stilen, men en känsla av gammaldags allmoge.

Tomten miniatyrer

Miniatyr – bakverk

Tomten miniatyrer

Polkagrisar, Baguetter, Saffranslängder, Lussekatter

Tomten miniatyrer

Kavla, skär ut och forma med fingertopparna, efter torkning är det dags att måla!

Tomten miniatyrer

Pepparkakor, minihjärtan och stora hjärtan till väggen

Till alla bakverken har jag använt lufttorkande lera (det går även bra med trolldeg). Låt torka en dag, sen är det bara plocka fram färg och pensel. Bra penslar är A och O för detta minipyssel! Blanda färgerna, så att man får nyanser på bröden, dekorera med ”Pärlsocker” på saffranslängden, ”russin” på lussekatterna, ”Kristyr” på pepparkakaorna.

Tomten miniatyrer

Spis av en tändsticksask

Tomten miniatyrer

Spis av en tändsticksask

Man får i bland ta det man har hemma…det är ju väldans bra med återbruk! En tändsticksask, 4 mellanstora kulor, 5 minikulor, svart papper, vitt papper och så en limpistol.

Ugn/nederdel på spisen: Dela på tändsticksasken, limma fast lådan på tändsticksasken (uppochner). Klipp upp tändspånet, så att man kan öppna ugnen, limma fast svart papper på ”Ugnsdelen” limma även fast en träkula som handtag. Limma fast vitt papper på sidan av tändsticksasken.

Limma fast träkulor som handtag. Klipp ut runda pappersbitar som ”spisplattor”

Klipp till plåtar av svart kartong, böj upp kanterna något, testa så att de passar i ”ugnen”.

Tomten miniatyrer

Matta och Julstrumpa

I Elfkitet fanns en bit röd filt, den använde jag till en julmatta med randiga mattfransar, och till en julstrumpa med rosett. Limma fast träknoppar i ”Köket” så att man kan hänga upp strumpan och pepparkakshjärtan. Lägg mattan under bordet.

Tomten miniatyrer

Korgar och lådor

För att kunna förvara alla bakverk, julpynt och papper har jag tillverkat små korgar och lådor.

Material: kartong, jutesnöre av olika tjocklekar och en limpistol.

Låda: Klipp till 5 små bitar kartong, limma ihop. Klipp till 4 bitar av den grövre jutesnöre, limma fast runt kartongens kant (se bild 2). Klipp till smalare snöre och limma fast på sidorna, för att täcka limmet.

Korg: Klipp till en cirkel av kartong. Gör sedan en lång fläta av det tunna jutesnöre, limma runt kartongbiten, klart!

Tomten miniatyrer

Tomtens kök är nästan klart….

Visst blev det gulligt! Häng upp polkagrisarna på hyllkonsollerna, sätt polkagriskäppar i vasen. Dekorera plåtarna med lussekatter och korgarna med bröd..ps Ugnen går ju att öppna, och plåtarna passar till, toppen till lek! Imorgon fortsätter Pysselprojektet med Tomtenissen…Granens ska kläs, tomtens säck ska fyllas och Tomten ska piffas till!

Ha en bra kväll! Vi ska fortsätta med vårt pepparkakshusbygge…alltid spännande att limma ihop och dekorera!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen