Påskpyssla kycklingar i ull

Påskpyssla kycklingar

Påskpyssla kycklingar i ull

Idag blir det mera påskpyssel! Jag har snart brett ut mig i hela lägenheten med färg, ägg, fjädrar, ris, blommor….men det börjar ju bli lite påskkänsla i alla fall! Det blir omelett-lunch nästan varje dag….då jag blåser ur nya ägg, det kan ju vara bra att ha liksom! Ni kanske sett dagens lilla film på Instagram…det är ullkycklingar på G, här får ni en enkel beskrivning till att påskpyssla kycklingar.

Påskpyssla kycklingar

Kycklingar i ull – med nålfiltningsmetoden

Ett lätt pyssel som är kul att göra tillsammans till påsk…det kanske inte passar de allra minsta barnen, eftersom man använder en vass nål. Påskpyssel med härlig mindfullnesskänsla…koncentration behövs så man inte sticker sig på nålen. Man kan göra många olika påskfigurer som  kycklingar, hönor, lamm, påskharar…Idag visar jag hur ni gör en enkel variant av kycklingar, det blir nog fler saker en annan dag! Ni som känner mig sen ”Handgjord-tiden” så gjorde jag massor av påskkärringar, kycklingar, ägg och 100-tals tomtar…? Det är så kul att använda det här materialet igen!

Påskpyssla kycklingar

Ullkycklingar  – Material:

 • Frigolitägg och bollar i olika storlekar
 • Ull i olika färger
 • Nålfiltningsverktyg (Filtnål och filtunderlag) hade jag sen gammalt.

Tack Creativ Company för sponsring av material till detta inlägg! Ull är ett väldigt bra material att ha hemma…det är billigt och räcker till massor. Jag brukar använda det till jul också!

Påskpyssla kycklingar

Kycklingar – gör så här:

Här har jag använt ett frigolitägg eller en kula som stome till varje kyckling. Använder man en kula kan man lägga till lite extra ull upp på huvudet för att få en toppigare form på kycklingen.

Påskpyssla kycklingarKyckling – gör så här:

 1. Vira ull runt ägget, för nålen upp och ned för att få fast ullen. Använd ca. cm-tjockt lager ull runt ägget/bollen, det behöver inte täcka hela. Det är enklast att nålfilta fast mindre ullbitar i taget.
 2. Nålfilta vingar, fötter och näbb först på filtunderlaget, så att de är någorlunda klara.
 3. Fäst dem sedan med nålfiltningsmetoden.
 4. Ögon: Vira lite svart ull runt nålen och för in den på önskad plats. Man kan lägga till lite extra gul ull runt ögat om man tycker ögat blev för stort Nåla dig fram till önskat resultat…här krävs lite övning bara, så blir det jättefint till slut!

Påskpyssla kycklingarPåskpyssla kycklingarHöna

 1. Vira ett cm-tjockt lager ull runt  ägget/bollen, det behöver inte täcka hela. Det är enklast att nålfilta fast mindre ullbitar i taget.
 2. När man gör större figurer, kan ta hjälp av ett handtag och sätta dit fyra nålar, det går då snabbare att nåfilta. För nålen/nålarna upp och ner i frigolitkulan. Då fastnar ullen och tovar ihop sig.
 3. Gör små vingar, genom att först nålfilta vingarna på filtdynan (se bilder längre ned). När vingen är klar, så fäster man den med nålfiltingsmetoden i bollen.
 4. Gör en näbb, nålfilta fast den.

Påskpyssla kycklingarFortsättning Höna:

5. Nålfilta en tuppkam och fötter, fäst dem med nålfiltningsmetoden på kroppen.

6. Gör en näbb och nålfilta små ögon av svart ull. (Till ögon kan man också ta nålar och pärlor.

7. Nålfilta fast fötterna.

8. Klart…det är ju kul att göra en hel kycklingfamilj!

Påskpyssla kycklingarPåskpyssla kycklingarPåskpyssla kycklingar

Kycklingar med olika karaktär

Jag tycker kycklingar blev så roliga för att de fick lite olika karaktär…ögonen och formen på vingarna gav dem lite olika känsla. En hel familj…en tuff, en blyg, en busig, en kaxig…allt beror formen på ögonen/näbben och var man placerar dem på kroppen. Vill man hänga dem i påskriset, är det bara att fästa en ståltrådsögla i toppen på kycklingen och hänga upp!

Hoppas ni gillar dem!

Lycka till!/Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen