Diy: Patinera krukor

Diy: Patinera krukor

Diy: Patinera krukor

Just nu är jag inne i en växtperiod här hemma i lägenheten! Efter en härlig sommar i naturen på landet, känns det lite kalt och färglöst i lägenheten när man kommer hem till hösten. Det bästa knepet att få till myskänslan är verkligen att fylla varje litet utrymme med växter! Det kan vara kul med några nya krukor, men det är ganska kostsamt att köpa allt nytt. Idag visar jag hur du enkelt fixar till billiga terracottakrukor till riktig kalkig vintagekänsla!

Diy: Patinera krukor

Patinerade krukor – efter behandling

Diy: Patinera krukor

Terracottakrukor – före behandling

Diy: Patinera krukor

Diy: Patinera krukor

Det finns flera olika sätt som man kan gå tillväga när man vill fixa till sina krukor, bla. Gipsmetoden, Filmjölksmetoden, Nergrävningsmetoden, Saltvattenmetoden… Jag tipsar om hur det går till längre ner i inlägget, men först ska jag visa hur jag gjort på enklaste sättet med hobbyfärg och vatten!

Diy: Patinerade krukor

Färgmetoden – Material:

  • Terrakottakrukor
  • Hobbyfärg (matt, färg här har jag använt Panduros Vintagefärg)
  • Vatten

Verktyg: pensel, svamp

Patinera krukor – Gör så här:

Här har jag valt att måla krukorna i tre olika färger, vitt, ljusgrönt och rosa. Det är bara en liten nyansskillnad mellan krukorna.

  1. Måla med pensel och färg, några penselsträck huller om buller, tag bara på en sida i taget, för färgen torkar snabbt.
  2. Doppa en svamp i lite vatten, och drag svampen fram och tillbaka över krukan. Det krävs väldigt lite färg till en kruka. Vill du ha en kraftigare färg, tar man en torr svamp, vill man krukan med marmorerad, så tar man mer vatten på svampen.
  3. Det här är enkelt och kul! Prova dig fram. Måla även några cm på insidan av krukan, och även fatet. Jag målade även fatet under, om man sedan kanske vill göra en ampel och hänga upp växterna.
  4. Låt torka någon halvtimme, bara att fyll krukan med en blomma!

Diy: patinerade krukor

Diy: patinerade krukor

Kul med snabba pyssel och riktigt nöjd med resultatet!

Vill du testa andra metoder som filmjölk, gips eller nedgrävningsmetoden tipsar jag om att läsa ”Patinera krukor” hos bloggen Sally och jag.

Lycka till med dagens pyssel!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen