Makramevaser på en pinne

Makramevaser

Vilken härlig helg vi haft! Sol båda dagarna! Alla på gården fick fart att plantera vårblommor, tvätta balkongerna, fika i solen och första grilldoften nådde vårt kök! Äntligen fick vi lite fart att röja på balkongen…och det blev ett ordentligt röj…Precis allt rensades bort, golvplattor, lastpallar, tyg….allt åkte till sopstationen. Så nu är balkong helt kal, och dags för nystart! Mer bilder från vår balkongmake-over kommer snart! Idag på bloggen, tar jag in en bit natur i vardagsrummet för att skapa härlig vårkänsla! Makramevaser på en pinne

Makramevaser

Vårdekoration på en pinne

En stor pinne, loppisfyndade glas, makramésnöre, träkulor och så fjädrar, det blir som ett helt påskris på väggen. Toppen om man är allergisk på t.ex blommande björkris. Pinnen kan ju hänga uppe året om, och inte bara till Påsk. Byt ut blommorna efter säsong, och varför inte dekorera med en tunn ljusslinga, så lyser den fint på kvällen. Trollhassel, är så snyggt att hänga på väggen…men det är ju lite billigare med en vanlig pinne från skogen!

MakramevaserMakramevaser

Makramévaser

Runt varje glas har jag knytit ett klassiskt nät av makramé. För något år sedan gjorde jag en tydlig beskrivning hur du gör själva nätet, klicka på Makramévaser så kommer du till beskrivningen.

Material:

Verktyg: sax, klämma, gärna en ritplatta med klämma (suverän för makraméknytning)

Gör så här:

  1. Jag har använt 6 st 1meters snören till varje glas.
  2. Knyt ihop alla snörena med en knut och lämna en liten tofs längst ner. (Bild 2). Dela de sex snörena i två och två och gör en knut ett par cm ovanför.
  3. Dela på de tre knutarna, så att det blir ett nät och gör nya knutar. (Bild 3). Om man vill kan man sätta en tejpbit på glasets botten(på utsidan) för att hålla knuten centrerat. Fortsätt att göra nätet runt glaset, det kan vara enklast att ställa glaset uppochner när du gör de första knutarna.
  4. När man knytit själva makraménätet, gör jag ett par ordentliga knutar ovanför vasen.
  5. Gör valfri knytning enligt beskrivningen nedan. Avsluta varje knytning med en träkula.
  6. Fyll vaserna med blommor, och dekorera pinnen med fjädrar eller ljusslinga.

Makramevaser

Makramevaser med tre knytningar

För att göra vaserna lite extra fina, har jag valt att göra tre olika knytningar. Det här är inte alls nödvändigt för själva upphängningen, de blir ju fina ändå. Men jag gjorde det som en utmaning och träning att lära med dessa tre knytningar. Till vänster i bild kallas: Half hitch, mitten vasen och vasen längst till höger efter Square knot. Den skruvade knytningen näst längst till höger heter: Half knot. Här nedan ska jag förklara hur man göra, men mitt tips är att titta på ex. Panduros You tube film ”Learn macramé” den var väldigt enkel att förstå! 

MakramevaserMakramevaserMakramevaser

Square knot – den mest klassiska knytningen

Här gäller det att ta varannan knytning över trådarna och varannan under trådarna. Men lite träning får man in ett sorts flyt i knytningen…och man ser när man knytit fel.

MakramevaserMakramevaserMakramevaser

Half knot – vriden knytning

Här gör man på samma sätt som ovan, men man gör bara knytningen åt samma håll..alltså inte varannan gång. Då vrider sig knytningen väldigt fint! Det här är en fantastisk bra knut att lära sig…den blir så himla fin! Man kan t.ex klä in en lampsladd med den här knytningen.

Makramevaser

Half hitch

Här knyter man helt enkelt enligt bilden, varannan gång runt de båda mittsnörena.

Makramevaser

Makramevaser

Dax att hänga upp vaserna

Visst vore de fint att hänga upp alla vaserna som en klump, som en hel installation..med vatten, kvistar..eller varför inte flera ledvärmeljus till den mörkare årstiden.

Makramevaser

Fixa en vårdekoration av en pinne

Spika upp ett par spikar, bind fast pinnen. Sen är det bara att binda fast alla vaserna, coh fyll på med fjädrar och blommor.

MakramevaserMakramevaserMakramevaser

Hoppas ni gillar den! Ett billigt och relativt enkelt återbrukspyssel…som skapar en härlig naturkänsla inomhus!

Lycka till! /Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen