Diy: Lipbutter

diy: lipbutter

Diy: Lipbutter

Ny vecka och nya pyssel! Det kommer att bli en del kottpyssel, tips på adventsljusstakar och en adventskalender! Förra veckan lovade jag att visa lite fler hemgjort ekologiskt smink! Det är faktiskt en av mina duktiga döttrar som gjort det här sminkkitet med lipscrub, badbomb och idag blir det lipscrub! Ett fint och kul julklappstips, tycker jag! Här är recept och beskrivning!

diy: lipbutter

diy: lipbutter

Organic Makers

Receptet på ekologiskt läppbalsam kommer från den fina sidan Organic Makers, de har massor av produkter  i sin webshop för tillverkning av krämer, scrub, läppbalsam m.m. De har även en gedigen recepsida, med bra tips för hur du tillverkar ditt egna ekologiska smink!

diy: lipbutter

Diy: lipbalm, lipbutter eller läppbalsam

Den här lilla burken med läppbalsam tycker jag är toppen att ta med i väskan, läppbalsamet gör läpparna mjuka och fina. Läppbalsamet är helt ekologiskt och det känns ju bra att veta vad man sätter på läpparna! Vi använde livsmedelsfärg och smak/doft som är tänkt att användas för bakning. Det finns i de stora matbutikerna eller i hobbybutikerna. Hos ex. Organic makers finns med många doftoljor att välja mellan och även tips på vilka kryddor/frukter du kan använda till din sminktillverkning!

diy: lipbutter

Diy: lipbutter

Ingredienser:

Diy: lipbutter

Det här receptet räcker till ca 5 st lipbutter, vi gjorde vanilj och jordgubb.

Ingredienser

 • 15 g bivax
 • 15 g mandelolja
 • 15 g kokosfett
 • smakämne jordgubb och färg rosa
 • smakämne vaniljpulver och färg naturell

Gör så här:

 1. Smält alla ingredienser  i ett vattenbad. Smältpunkten på bivaxet är ca 64 grader. Håll koll på temperaturen så att den inte går så mycket högre än så, och rör runt under smältningen så att allt löser sig till en klar lösning.
 2. Låt svalna något, men inte så att det stelnar. Rör ner färg och smak. Vi gjorde två smycken med vaniljdoft som vi lät vara naturella till färgen, och två stycken med jordgubbsdoft som vi även färgade rosa. Det finns inga exakta mått på detta, så droppa försiktigt i detta och prova dig fram.
 3. Häll upp burkar eller aluminiumdosor. Låt svalna i rumstemperatur. Klart!

Hållbarhet: De här håller länge (minst ett år) på grund av sina stabila oljor. Vill du öka hållbarheten tillsätter du naturlig E-vitamin.

Etiketter

Material:

Gör så här:

 1. För att göra egna etiketter till burkarna, så har vi använt en pappersstans, det finns i de flesta hobbybutiker idag.
 2. Stansa ut etiketter i olika färger om du vill.
 3. Skriv med vattenfast penna, din personliga text!
 4. Limma fast etiketterna på burkarna, Klart!

(Den sista bilden med ”jordgubbsläppglans” och rosa lipscrub fick jag i present av lilla 6-åringen, det här är verkligen ett kul DIY även för det mindre, ett bra familjepyssel!)

Julklappstips! Slå in ett kit med lipbutter, lipscrub och en badbomb i cellofan, eller lägg dem i en fin presentask.

Lycka till med dagens pyssel!

Kram Katarina

Picture of Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

2 reaktioner på ”Diy: Lipbutter”

 1. Hej! Tänkte testa detta recept, men undrar om man kan ha vaniljpulver i som ”smak”? För det står i receptet att det ska vara vaniljpulver, men sen står det att man ska prova sig fram genom att droppa i försiktigt, så undrar om det kanske egentligen ska vara eterisk vaniljolja? Om inte, hur mycket vaniljpulver ungefär?

  1. Hej Pernilla,
   Vad roligt att du vill testa Lipbutter-pysslet! Det går absolut att använda vaniljpulver. Det räcker säkert med en halv tsk, eftersom det är ganska kraftig ”smak”. Alla naturliga smakämnen bör kunna användas i lipbutter, så testa dig fram till din favorit. Lycka till! ? Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen