Blåbärspaj med virkad grytlapp
Har ni varit ute i skogarna i sommar!? Skogen är verkligen fylld av massor av stora härliga blåbär! Det kan man väl tacka den regniga sommaren för! Det är första gången som jag plockat blåbär och sparat i frysen! Ett måste är ju att baka en god blåbärspaj som serveras med vaniljsås! SÅÅ Gott! Eftersom jag jobbar på temat ”baka som gåva” tänkte jag ge er ett bra gåbort-tips! Ge en fin pajform, fylld med en ljummen smaskig blåbärspaj, med ett par hemvirkade grytlappar! En härlig present, tänk så mycket kärlek och handarbete i samma present! Jag tror att många skulle bli glad , så användbart och gott på samma gång!
Blåbärspaj med klassiskt smuldegstäcke
Blåbärspaj
(Knäckig paj, ett recept från Äppelfabriken)
4-5 dl gratis bär eller frukt
(blanda blåbären med en msk potatismjöl och 1/2 dl socker)
150 gram smör
1,5 dl socker
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap
2 msk mjölk
- Skala, kärna ur och skär större frukt i mindre bitar. Lägg bär / frukt i en smord ugnsfast form. Tillsätt socker och potatismjöl och rör om bland blåbären.
- Smält smöret och blanda i socker, havregryn, mjöl, bakpulver, sirap och mjölk. Fördela smeten över frukten / bären. Grädda i ugnen ca 30 minuter tills pajen fått en gyllene färg.
Pajform och grytlappar som present
- Pajform (från Åhlens)
- Grytlappar (har min mamma virkat, från Järbos virkbeskrivning).
Virka grytlappar
(beskrivning från Järbo garn, klicka på länken här för att komma till deras beskrivning)
Om du inte gillar eller kan virka, så går det ju jättebra att sy grytlappar, eller köpa färdiga, det finns massor av fina ute i handeln!
Det här var dagens ”gåvo-tips”! Nu måste jag nog ut och plocka mera bär!
Kram Katarina