Snart är det Valborg, då är det väl kul att göra en god efterrätt till årets kyligaste samtidigt varmaste kväll…Ta din favoritkladdkaka, dekorera med en ”låtsasbrasa” med pinnar av choklad och eld av karamell! Inspiration har jag hittat hos Vivi med Fixa Själv Glad Valborg! Här kommer min Valborgstårta!
Valborgstårta
En favoritkladdkaka dekorerad med en låtsasbrasa, pinnar av choklad och eld av karamell.
Valborgstårta – Kladdkaka med chokladtäcke
Sökte på ”Bästa kladdkakan” och det blev test av detta receptet från Ica. Ett riktigt klassiskt recept, precis så min mormor brukade baka kladdkakor…Mycket chokladsmak, lagom kladdig men inte lika seg som t.ex. Leilas.
Ingredienser:
150 g smör
3 ägg (medium storlek)
3 dl strösocker (3 dl motsvarar ca 270 g)
1 3/4 dl vetemjöl (1 3/4 dl motsvarar ca 105 g)
1 1/4 dl kakao (1 1/4 dl motsvarar ca 50 g)
1/2 msk vaniljsocker
2 krm salt
smör till formen
mjöl till formen
Valborgsdekoration:
- 100 gr smält mörk choklad
- Chokladrån
- Finger choklad
- Karameller genomskinliga i ca 5-6 st av varje sort rött, orange och gult.
- Guldpulver
Kladdkaka – gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C
- Smält smöret.
- Rör ihop ägg och socker i en skål.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Rör först ner smöret i äggblandningen och sedan de torra ingredienserna.
- Häll i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
- Grädda i mitten av ugnen 17–20 minuter. Kakan är klar när den är torr på ytan. Låt svalna.
- Hacka och smält chokladen över vattenbad eller i micron. Bred ut den smälta chokladen på kladdkakan, låt stelna i rumstemperatur.
Valborgstårta – Dax att göra eldflammor
Material: karameller i gult, orange och rött/rosa, hammare, plastpåsar, ugn/ugnsplåt/bakplåtspapper, grillpinne
Eldflammor – gör så här:
- Stoppa karamellerna i plastpåsar, en påse för varje färg.
- Banka sönder dem med en hammare (en handduk i emellan hammare och plast kan vara bra).
- Sätt ugnen på 150 grader, plocka fram bakplåt och bakplåtspapper.
- Strö ut gult, orange, rosa och rött så eldlikt som möjligt…
- Sätt in i ugnen, ha koll hela tiden. Karamell bränns lätt, så fort karamellkrosset smält, ta ut plåten ur ugnen.
- Drag lätt med en grillpinne och forma eldflammor, låt svalna helt.
- Bryt försiktigt bitar av karamellen.
- Dekorera kladdkakan pinnar av chokladrån och Fingerkakor, och sätt i karamell-flammor lite här och var. Klart!
För att förgylla tårtan lite extra så strödde jag lite guldpulver över hela ”brasan”.
Smaskigaste kakan till Valborg!
Servera gärna en klick grädde till chokladtårtan!
Glad Valborg! Lycka till med bakningen!
Kram 💖 Katarina