Redvelvettårta
I onsdags firade vi Hjärtdagen med en tårta! Visst passar det väl bra med en tårta med röda tårtbottnar en sådan här dag! Den kan ju så klart bakas till vilken högtid som helst! En redvelvettårta fylld med fluffig vaniljfrosting, syrliga hallon och så den bästa toppingen chokladdoppade jordgubbar! Här har ni en superhärlig tårta som räcker till många!
Redvelvettårta med chokladdoppade jordgubbar – passar bra till årets alla kalas!
Naked cake tårta
En tårta där man ser lite av tårtbottnarna. Dekorerad med ”rinnande” choklad…Det är äldsta dottern som bakat den, så fin och himla god!
Redvelvet tårtbotten
Tårtbotten hittade vi hos Köket: Red velvet cake
Ingredienser:
2,5 dl mjölk + 1 tsk vitvinsvinäger
6 dl vetemjöl
5 dl strösocker
1 msk kakao
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 st stora ägg
3,5 dl neutral olja
1 msk vitvinsvinäger
0,25 tsk äkta vaniljpulver
ca 2 tsk röd färgpasta (alt röd hushållsfärg)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två st 20 cm springformar. (Vi hade ingen sådan form, så vi använde en 27 cm vanlig sockerkaksform).
- Blanda din egen buttermilk på mjölk och vitvinsvinäger. Låt stå några minuter. Mjölken kommer att separera sig. Det är ingen fara. Det ska vara så.
- Blanda mjöl, socker, kakao, salt och bikarbonat i en skål. Ställ åt sidan.
- Vispa upp äggen lite lätt. Tillsätt olja, buttermilk, vinäger, vaniljpulver och röd färgpasta.
- Häll i lite av de torra ingredienserna, lite i taget. Vispa ordentligt så att allt är blandat.
- Fördela i de två formarna (eller en större) och grädda i ca 30-40 minuter tills en tandpetare kommer ut ren. (Det tog något längre tid att grädda, för oss. Vi ställde den längre ned i ugnen och la folie över för att den inte skulle bli brun)
Låt svalna på galler.
Red velvet tårta – fyllning hallon och frosting
Dela kakan i tre delar. Lägg ett lager rårörda hallon på två av tårtbottnarna.
Vaniljfrosting
Receptet på frosting hittade vi hos Sockerrus: Wipped cream frosting. Den är superfluffig och god!
Ingredienser:
300 gr cream cheese (ex Philadelphia)
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
0,5 – 1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker
Gör så här:
- Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål.
- Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål, rör med en slev.
- Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig.
- Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.
Lägg nu ihop Redvelvettårtan
1) Bred först ett lager rårrörda hallon, och spritsa ett lagom tjockt lager frosting på varje tårtbotten.
2) Bred frosting runtom hela tårtan.
3) Skrapa av med en kniv eller palett, så att det blir en plan fin topp, och lagom genomskinliga kanter.
Chokladrinnande kanter
- Kyl tårtan så den är riktigt kall.
- Smält choklad, fyll en spritspåse med den varma chokladen. Spritsa långsamt runt kanten, och tryck till i ett jämt flöde, så att chokladn rinner mer på vissa ställen.
Chokladdoppade jordgubbar
Smält valfri choklad, vi valde att doppa dem i mörk choklad. Sedan dekorerades vissa med minihjärtan (Lagerhaus), och vissa med vit choklad.
Låt jordgubbarna stelna i rumstemperatur. Dax att dekorera tårtan!
Hoppas ni testar den här tårtan! Saftig och fin att bjuda på!
Trevlig helg!
Kram Katarina
2 reaktioner på ”Redvelvet tårta med chokladdoppade jordgubbar”
den såg god ut
Hej Lena,
Tack så jättemycket! Den var verkligen saftig och god! Provbaka den gärna!
Kram Katarina