Sommartårta – Jordgubbstårta

Jordgubbstårta

I helgen firade vi morsdag på landet med alla mammor..dvs. Jag, svärmor och min mamma! Det blev lite grillning och en tårta förstås! Som vanligt gillar jag att testa nya recept, och den här valde jag för det lät så himla gott med en kombination av lemoncurd och jordgubbar. Tårtan är helt utan ägg, så den blev lite annorlunda, mer kompakt och saftig botten, än klassiskt fluffig. Tårtan kan även göras helt gluten och mjölkfri, om man byter ut vissa råvaror. Det är ju jättebra att ha en sån sommartårta att kunna bjuda på! Den höll sig saftig och god även nästa dag!

Jordgubbstårta

Sommartårta – Jordgubbstårta

Originalrecept kommer från Mattias Kristiansson med bloggen ”Bake My Day

Härliga söta jordgubbar kombinerat med den syrliga lemoncurden, även lemoncurden är gjord utan ägg. Vill du förenkla tårtbakartävling, använd färdig lemoncurd.

Jordgubbstårta

Sommartårta – Baka Tårtbotten:

4,5 dl vetemjöl

3 dl socker

0,5 dl maizena

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

1,5 dl rapsolja

2,5 dl mjölk eller havremjölk/mandelmjöl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och mjöla en en springform (20-24 cm i diameter)
  3. Blanda vetemjöl, strösocker, majsstärkelse, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Vispa ner rapsolja och mjölk.
  5. När du har en slät smet utan klumpar, häller du ner den i formen.
  6. Grädda i 20-30 minuter eller tills den är torr i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalan helt.

Lemon curd

Lemon curd

Lemoncurd helt utan ägg, vill du ha en klassisk sök på nätet.

saft och skal från 2 citroner

1 dl strösocker

3 msk majsstärkelse

0,5 dl vatten

25 G smör (alt. Mjölkfritt)

Gör så här:

  1. Blanda citronsaft, citronskal, strösocker, majsstärkelse och vatten i kastrull.
  2. Låt sjuda under ständig omrörning tills krämen tjocknar.
  3. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det smälter.
  4. Häll över i en skål eller burk och låt svalna i kylskåpet.

Sommartårta – Jordgubbstårta – läggihop och dekorera

Fyllning:

5 dl jordgubbar

2 bananer

3 dl vispgrädde (alt. Mjölkfritt)

2 msk florsocker

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Dela tårtbottnarna på 3 delar
  2. Skiva hälften av jordgubbarna. Spara den andra hälften till dekoration.
  3. Skiva bananerna.
  4. Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat
  5. Sprid ut hälften av lemoncurden och strö över de skivade jordgubbarna.
  6. Lägg på nästa tårtbotten. Bred ut resten av lemoncurden och sprid ut de skivade bananerna.
  7. Lägg på den tredje och sista tårtbotten. Vispa grädden fast och fluffig, söta med florsocker och vaniljsocker. Bred eller spritsa grädden runtom hela tårtan.
  8. Dekorera med jordgubbar

Sommartårta

Lycka till med din tårta! En klassisk tårta som passar till skolavslutning, student eller Midsommar! Ett bra äggfritt alternativ till den klassiska tårtan.

Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen