Klassisk Svensk Gräddtårta
Nu har vi haft Påsklov och ledigt från pysslandet…nästan…men det har bakats desto mer! Många olika sorters kakor, muffins, cheesecakes och tårtor! Idag startar jag med ett nytt tema här på bloggen! Det blir massor av Svenskt hantverk, pyssel och bakverk! Än så länge är det bara i Idéstadiet, men under veckan har jag samlat inspiration både från besök i stan och i naturen kring stugan. Nu letar jag material på loppisar och i källare och vind. De fynden kommer jag att komplettera med material från Svenskt tenn, Gustavsberg porslinsfabrik, Ikea, ull från Österlen och kanske blir det några Dalahästar! Helt enkelt ”Diy med en Svensk känsla” Vi startar veckan med en ”Klassisk Svensk Gräddtårta” den bästa av alla tårtor…vi ska verkligen vara stolta över våra svenska bakverk, det är ofta så naturliga och de allra saftigaste av alla!
Klassisk Svensk Gräddtårta
Tårtbotten-recept kommer från Ica ”Världens bästa tårtbotten”. Jag använder ofta den här tårtbotten till de tårtor vi bakar, jag tycker den är luftig och lagom söt! Den här gräddtårtan har jag bakat tillsammans med min äldsta dotter, det är hon som har dekorerat den så fint!
(10 portioner en vanlig 24 cm bakform)
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl vetemjöl (à 60 g)
- 1 dl potatismjöl (à 80 g)
- 1 tsk bakpulver
- smör och mjöl till formen
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
- Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
- Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.
Tårta med bara bär
Det här är ju en smaksak hur man vill ha sina tårtor! Oftast blir fyllningen till tårtan en spontan blandning av det man har hemma! Den här tårtan är fylld med bara hallon och grädde, det gör den fräsch och inte så söt, fyll den naturligtvis med dina favoriter!
Ingredienser:
- ca 3-5 dl Grädde
- ca 2-3 dl Frysta hallon till fyllning
- Jordgubbar, Blåbär och färska hallon (Obs! dock Amerikanska blåbär, för de är finare att dekorera med, då det inte rinner blå saft ur dem. Hade det varit blåbärstider, hade jag använt blåbär i fyllningen…)
Gör så här:
- Vispa grädde, spar lite till att spritsa runt tårta.
- Tina hallonen, låt rinna av , blanda med den vispade grädden, mosa något så att grädden blir rosa.
- Dela tårtbotten i tre delar. Lägg hallongrädden mellan båda lagren, och bred ett tunt lager hallongrädde ovanpå.
- Dekorera med de färska bären, spritsa grädde runt tårtan!
- Lägg gärna ihop tårtan några timmar före servering, men dekorera gärna precis före servering.
En riktig gräddtårta är godast samma dag! Ät och njut….man får nästan längtan till midsommar!
Ha en härlig vecka! Nu är det äntligen vår….man får nästan lust att odla!
Kram Katarina