Hallonmarängtårta
I helgen fick jag lust att baka en tårta till fikat! Det var ingen födelsedag, men varför inte baka en tårta det kan ju göra en helt vanlig lördag till en fest! Det gav också ett bra tillfälle till att träna på att tillverka rosor av fondant/marsipan. Hallonmarängerna som jag visat i mitt tidigare inlägg använde jag som dekoration till tårtan. Här kommer tårtreceptet!
Hallonmarängtårta
Sockerkaksbotten (recept från Leilas) mycket saftig!
Ingredienser
- 3 st ekologiska ägg
- 2.5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl mjölk
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 st nypa salt
- skal av 1 citron
- smör och ströbröd till formen
Gör så här
- Saftig sockerkaka
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. - Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten.
- Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
- Grädda sockerkakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.
- Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Fyllning till tårtan
- Dela sockerkakan i tre delar.
- Ett lager med tinade frysta hallen, blandade med lite vispad grädde och vaniljsocker.
(OBS! Tänkt på att koka dina frysta hallon ett par minut med lite socker, låt svalna och gör sedan som ovan!) - Ett lager med en hackad banan, ca en burk hackade ananasringar och en halv hackad apelsin. Blanda den hackade frukten med lite vispgrädde.
- Lägg ihop tårtan och låt vila ett par timmar.
Dekorera tårtan
Här har jag dekorerat tårtan med en frosting, men välj själv om du hellre vill ha vispad grädde som är färgad ljusrosa. Det blir en mindre söt tårta, och mer en klassisk svensk tårta!
Ett verkligt bra tips är att köpa karamellfärg i geleform ( det finns i hobbybutiker, bakbutiker och är verkligen toppen att färga marsipan, frosting. och annat kul!
Recept på rosa frosting
(recept från Manuelas sötsaker Just Sweet) en härlig bakbok om man vill lära sig att dekorera sina bakverk med frosting,fondant, marsipan och boken har fantastisk fina bilder och bra steg för steg beskrivningar
Ingredienser (I sats räcker till en tårta, med dekorationer):
200 gr smör (rumstempererat)
1 tsk vaniljsocker (eller fröna från 1 vaniljstång)
4 dl florsocker
200 g philadelphiaost
1 msk citronsaft.
Gör så här:
- Vispa smör och vaniljsocker fluffigt.
- Tillsätt florsocker, philadelphiaost och citronsaft.
- Vispa glasyren fluffig.
- Bred glasyren på tårtan i ett tunt lager. Använd gärna en palettkniv.
- Spritsa ut frostingen med en rund sprits, för att göra kulmönstret kring tårtan.
Göra rosor av fondant/marsipan
Här har jag gjort mina första rosor…! Det var inte helt enkelt. Det krävs nog lite träning för ett mer perfekt utseende! Gjorde tre rosor i fondant, i olika storlekar. Därefter rullade jag några små kulor/pärlor som jag använde som dekoration på tårtan. Fondant/sockerpasta finns på Ica/Panduro .
Tillverka rosor: Här visar jag några bilder från Odenses hemsida
Rulla ut marsipanen i en tunn rulle och skär av små bitar. Börja med att göra en liten kägla/droppe som ska vara mitten av rosen.Tryck ut de små marsipanbitarna till blad mellan två bitar plast. Blanden ska vara tunnare i ena sidan. | |
Fäst det första bladet på mitten av droppen med den tunna sidan av bladet uppåt. | |
Fortsätt med att sätta blad runtom tills rosen har önskad storlek. | |
Böj ut kanterna på bladen mot de yttre bladen. | |
Rulla rosen mellan fingrarna så du får ett bra avslut udnertill och kan skära bort överflödig marsipan. | |
Så är din ros klar! |
Till sist dekorerade jag tårtan med mina hallonmaränger! Hoppas att du fått lite tårtinspiration!
Ha en trevlig dag!
/Katarina
1 reaktion på ”Hallonmarängtårta”
Vilken fin och god tårta!