Chokladkolatårta
I helgen firade vi vår 17-åriga bröllopsdag med en supergod chokladtårta! Vi fick smaka den här smaskiga tårtan hos våra bästa vänner, och det är bland den godaste jag ätit! Så i helgen testade jag att baka den…och vilken tårta! Kombinationen kladdkaka, chokladkolakräm och topping med färska hallon är verkligen perfekt! Receptet kommer från härliga Lindas bakblogg, en av mina favoritbakbloggar!
Chokladkolatårta
Originalrecept ”Kolatårta” från Tidningen Hembakat med Lindas bakskola
Ingredienser (ca 15 bitar):
- 200 g smör, smält
- 5 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 2 krm flingsalt (eller 1 krm vanligt salt)
- 1 msk vaniljsocker
- 4 ägg
- 3 dl vetemjöl
Chokladkolakräm
- 75 g smör
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ,1/2 dl vispgrädde
- 200 g mörk, ljus eller mjölkchoklad (jag använde Marabous mjölkchoklad)
Chokladkolatårta – gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt strösocker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda ordentligt.
- Tillsätt ägg och vetemjöl och blanda ihop till en slät smet.
- Hälls smeten i en smörd bröad form med avtagbar kant. (Ca 23-24 cm).
- Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 25-35 minuter berooende på hur kladdig botten du vill ha.
Chokladkolakräm
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde.
- Låt blandningen puttra på svag värme i ca 5 min.
- Bryt chokladen i bitar och blanda ner dem i smeten och blanda till en slät smet.
- Häll chokladkolasmeten över kladdkakakn. Låt kakan stå i kylen i några timmar så att krämen stelnar.
- Dekorera gärna med färska hallon och servera grädde till.
Lycka till! Den här är en toppentårta att bjuda på!!!
Här måste jag bara visa tavlan vi fick av våra söta döttrar! Den är handmålad av äldsta dottern och bladen har de alla tre tryckt med sina fingertoppar. Så himla fin!
Ha en jättefin vecka!
Kram Katarina