Koka lingonsylt
I helgen var vi i stugan, och bästa avkopplingen är att ta en promenad i skogen! Tanken var att hitta svamp…men inte en svamp blev det! Säkert för torrt efter den här fina hösten, men hellre fint väder än svamp…Men lite lingon blev det, en hel liter! Så dagens enkla tips är helt vanlig svensk hemkokt lingonsylt! Vilken skillnad mot köpt, och varför tveka att koka sylt själv när det tar 10 minuter på spisen…
Koka lingonsylt
Att koka lingonsylt är väldigt enkelt – eftersom lingon innehåller naturligt pektin, som gör att sylt och marmelader tjocknar. Det enda som är viktigt är att bären inte är alltför mogna, då börjar pektinet minska, och detta gäller för alla bär.
Det finns två stycken metoder för att koka lingonsylt. Den första metoden är när du kokar lingon, vatten och socker tillsammans direkt i en kastrull. Den andra metoden är när du kokar lingonen med vatten först, för att sedan röra i sockret. Man får testa sig fram vilken metod man gillar bäst .
Om man väljer metoden att koka upp lingonen med vatten i 10 min, för att sedan röra i strösockret, kommer din lingonsylt att bli mycket klarare röd i färgen samt att sylten kommer att bli mer geléaktig. Väljer man den andra metoden, blir sylten något lösare.
Härliga höst – så vackra soliga dagar!
Lingonsylt
Lingon 1000g = ca 1,5 liter Det går lika bra att koka sylt på frysta lingon
Vatten 100g = 1dl
Strösocker 800g = Drygt 9 dl
Gör så här:
- Skölj dina rensade lingon och lägg dem i en kastrull.
- Häll i 100g vatten (1dl). Lite vatten används för att lingonen inte ska brännas vid.
- Koka upp lingon och vatten, skumma av och koka sylten på medelvärme i 10 min. Rör om i sylten emellanåt.
- Dra sedan kastrullen från plattan, rör ned strösocker i omgångar och rör tills allt socker har smält och löst sig.
- Låt nu sylten stå 10min och sätta till sig och tjockna en aning, ytan på sylten ska bli lite skrynklig. Detta gör du för att få en jämn sylt där bären inte lägger sig i botten av glasburken när sylten väl kallnat.
- Fördela den varma sylten, men hjälp av sylttratt, på rena, varma och steriliserade burkar. (ställ burkarna i ugnen med locket, locken ska ej sitta på, i 15min på 100° innan du fördelar sylten i burkarna).
- Fyll lingonsylten hela vägen upp, skruva på locken, vänd burkarna upp och ned. Låt dem stå så tills nästa dag i rumstemperatur, skölj och torka burkarna rena och sätt etikett.
- Sylten förvarar du i rumstemperatur. Öppnad i kylskåp såklart.
Visst är det enkelt! Man borde ju bara koka sylt oftare!
Lycka till!/Katarina