Polkakrokant ett gott julgodis
Det här julgodiset, är enkelt fixat och blir riktigt smarrigt! En dajmliknande mandelkola täckt med mörk eller vit choklad, som man dekorerar med krossad polkagris! Prova!
Här kommer receptet på Polkakrokant:
(Orginalreceptet Chokladdoppad mandelkrokant kommer från boken ”Vinterns söta” av systrarna Eisenman)
ca 20 bitar
Ingredienser:
- 50 g smör
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 1/2 dl skållad och hackad mandel
- 200 g mjölkchoklad, eller mörk choklad eller vit choklad
- krossade polkagrisar
Gör så här:
1) Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Koka upp vatten och lägg i mandeln någon minut, skölj med kallt vatten och skala mandeln. Hacka därefter mandeln grovt.
2) Smält smöret över låg värme i en tjockbottnad kastrull.
3) Tillsätt socker och sirap och höj värmen en aning och låt koka till 141 grader. (Investera gärna i en termometer, det är guld att ha vid all godistillverkning hemma!)
4) Tillsätt mandeln och rör om med en träsked.
5) Häll upp massan på plåten och bred ut den med en oljad metallstekspade. Klipp eller skär karamellmassan i mindre bitar innan den stelnar helt.
6) Lägg tillbaka bitarna på plåten och låt stelna.
7) Smält choklad i en skål över sjudande vattenbad. Doppa karamellbitarna i chokladen.
8) Låt överflödig choklad rinna av och lägg sedan bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
Jag gjorde några bitar med mörk choklad och några med vit choklad. Innan chokladen stelnat helt, dekorerade jag med lite krossade polkagrisar. Det blev riktigt gott!
Lycka till med godiset! Vårt tog slut samma kväll som vi gjorde det!
Kram Katarina