Påskkakor
Nu kan jag inte hålla mig från att plocka fram mina påskformar! Ni följare såg kanske på instagram igår….min lilla amatörfilm där jag pysslade med mördegskakor och kristyr! Det här är så himla kul kombination av bakning och pyssel! De skulle nog ha blivit proffsigare, med lite träning, men jag är ändå nöjd och goda blev det…ganska barnvänliga i smaken! Vill man inte äta dem, kan man ju alltid hänga dem i påskriset som en söt dekoration!
Påskkakor – mördegskakor och kristyr….ett kul påskpyssel för hela familjen!
Plocka fram fantasin och prova dig fram! Det kan bli prickiga eller regnbågsfärgade kycklingar!
Påskformarna kommer från Skapamer.se
Påskkakor
Receptet på mördeg och kristyr kan man ju egentligen ta vilket som helst! Det här året testade jag det här receptet från senaste numret av tidningen Hembakat ”Prickiga Påskkakor”
Mördeg:
- 100 g smör, kylskåpskallt
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 äggula
- ev. Lite kallt vatten.
Gör så här:
- Kör alla ingredienser i en bakmaskin/mixer eller jobba ihop degen för hand.
- Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 2-3 mm tjock. Tag ut dina kakor med formarna.
- Grädda i ca 6-10 minuter i mitten av ugnen. Se upp, de ska knappt få något färg, de stelnar fint när de svalnat, och blir godast och sprödast när de är ljusa i färgen.
Kristyr
Ingredienser:
2 äggvitor
250 g (4 dl) florsocker
1/2 tsk ättiksprit, 12 procent
pastafärger/hushållsfärg
Gör så här:
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp. Tänk på att bunken måste vara helt ren och fettfri. (Helst metallbunke).
- Sikta ner florsocker i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock och smidig.
- Dela upp kristyren i olika skålar och blanda med olika färger.
- Fyll spritspåsarna med hälften av varje färg. Detta används till att spritsa kanterna.
- Tillsätt lite vatten till resten av kristyrerna för att göra dem lösare. Dessa används för att fyll ut de större ytorna på kakorna.
Spritsa kakor
Här kan man ju spritsa efter sin fantasi! Ett tips om man vill göra kakor som är helt fyllda med kristyr är:
- Spritsa först en kant runt hela kakan, låt gärna en liten bit av kakan synas. Låt torka en stund.
Här kan man antingen blanda två olika sorts kristyr en med lite tjockare konsistens och en som man blandar i lite vatten så att den är något lösare.
- Fyll kakan med den lösare kristyren…men det går bra med vanlig också.
- Tag gärna hjälp av en grillpinne/tandpetare för att jystera yta/kanter etc. Vänta någon minut så flyter kristyren ut fint!
Prickiga påskkakor
Innan den flödiga kristyren har hunnit torka, kan man spritsa små prickar med en annan färg. Kristyrprickarna flyter ut och kakan blir slät. Man kan ta hjälp av en tandpetare. Här gäller det att vara ganska snabb. Mina kakor hade nästan torkat för mycket…men det blir ju fint med upphöjda prickar också.
Påsklamm
Vår tulpaner
Hoppas ni fått pastellig påskinspiration idag!
Trevlig helg! Kram?