Glassbakelser till Påsk
I veckan firade vi vår lilla hund Dino, med extra gott kvällsfika! Det blev fräscha påskinspirerande glassbakelser! Smakkombinationen citronglass, krämig lemon curd, passionsfrukt, maränger och len grädde är underbar! Välj själv om du vill göra en glasstårta som i tidningen Allt om mat, eller små ägghalvor som en Påskdessert!
Glassbakelser
Små ägghalvor med citronglass, lemon curd, en krans av grädde och topping av mer lemon curd, passionsfrukt och krossade maränger. En botten av digestive…så är smaken som en fryst cheesecake med likheter som en Citronmarängpaj, såå himla fräscht och gott!
Glassbakelser
Originalrecept på citronglass från tidningen Allt om mat, sen har jag gjort om det till glassbakelser. Recept på lemon curd är från Leila Linderholm.
3 st ekologiska citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska äggulor
Leilas Lemon curd
- Tvätta tre citroner noga och torka.
- Koka upp citronsaft från två av citronerna samt rivet skal från alla tre, ihop med strösocker och smör. Sila sedan av vätskan.
- Blanda ut maizena med saften från din tredje citron och rör ner detta i vätskan.
- Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud tills citronkrämen tjocknar.
- Häll över din lemon curd i en ren skål och låt svalna.
Citronglass
1 stor citron
3 ägg
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
2 1/2 dl vispgrädde
300 g naturell färskost
172 burk kondenserad mjölk (à 397 g)
Det blev en hel del glass-smet över efter vi gjort bakelserna…så de la jag i en burk och ringlade lite lemon curd både i glassen och på glassen…Åh vilken glass, så god och vacker att skeda upp i kulor!
Gör så här:
- Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1/2 dl saft.
- Dela äggen i vitor och gulor.
- Vispa vitorna till ett fast skum.
- Vispa gulorna till en ljus och lufttig kräm tillsammans med socker och vaniljpulver i en egen skål.
- Vispa grädden luftig i en tredje skål.
- Vispa nerfärskost och kondenserad mjölk i äggulekrämen.
- Tillsätt citronskal, citronsaft och grädde. vänd försiktigt ner äggviteskummet.
Dags att häll upp glassen i formarna!
Göra Glassbakelser
Dekoration:
- Grädde
- Passionsfrukt ca 1/2 – 1 st per bakelser
- Lemon curd
- Digestivekex /smör
- Äggformarna har jag hittat hos Panduro, men här kan man välja att göra dem i vilka formar som helst…Man kan använda fina glas, små minipajformar…
- Häll lite glass-smet i äggformarna, varva nu glass-smet och lemon curd i flera lager. Man kan också strö ett lager krossade (digestive/blandat med smält smör) i mitten av ägget…Jag valde att lägga ett lager som botten.
- När du hällt färdigt alla lager glass/lemon curd, ställ in i frysen in liten stund så att det stelnar någotsånär..
- Tag ut och lägg på ett lager krossad digestive som du blandat med lite smält smör.
- Täck glass med plastfolie och låt stelna ett par timmar..En stor tårta skulle jag göra dagen före kalaset. Tag ut glassen i god tid före du ska äta om det är en tårta. Glassbakelserna kan man ta ut precis före servering och dekorera.
Dekorera
Här valde jag att lägga alla glassbakelserna på ett gemensamt fat.
- Spritsa grädde runt kanterna på ägghalvorna
- Klicka på lemon curd
- Dekorera med passionsfrukt, och toppa med några krossade maränger. Klart!
Ha en jättskön söndag! Idag hoppas vi på sol! ☀️☀️☀️
Kram och lycka till med glassbakelserna!
2 reaktioner på ”Glassbakelser till Påsk”
Ser så gott ut! Att toppa med passionsfrukt fick det att vattnas i munnen!
Så kul att träffa dig på Tic i helgen 🙂
Hej Jeanette!
Tack så jättemycket! Det var ju ett bra betyg att det såg gott ut! Från en så duktig fotograf som du är! Vilken fin och inspirerande blogg du har! Så kul att få träffas i helgen! Hoppas vi ses igen!
Kram Katta