Baka munkar
I helgen testade vi att göra egna munkar för första gången! Wow säger jag bara, underbart gott och mycket enklare att göra än man kan tro! Det blev hela 50 st munkar med det här receptet så vi frossade ordentligt!
Munkar med socker eller glasyr, välj din favorit!
Munkar – hur gör man?
Det här receptet hittade vi hos Arla, och vi har använt vår nya fritös. En klart rolig kökspryl, känns säker och bra. Vi är helt nybörjare på fritering men redan testat sötpotatis, färskpotatis och färdiga pommes…underbart gott! Idag blir det munkar!
Ingredienser: (25 st men vi fick ut 50 st) så det går helt klart att halvera receptet.
- 25 g jäst
- 75 g smör
- 4 dl mjölk
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- rivet skal av 1/2 citron (det struntade vi i)
- 13 dl vetemjöl
Till fritering: 1 liter rapsolja
Garnering: socker eller Glasyr : 2 dl florsocker 1 1/2 msk vatten
Göra deg och baka ut munkar:
- Smula ner jästen i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.
- Tillsätt socker, salt, ägg, citron(hoppade vi över) och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
- Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca ½ cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. (Vi gjorde något mindre munkar och använde ett glas som mått, och baksidan på en tyll som hålmått.)
- Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
Fritering
- Hetta upp oljan till ca 180°.
- Fritera ringarna i omgångar 1 min på varje sida.
- Förbered en skål med strösocker.
- Sockermunkar: Tag upp munkarna med en hålslev/tång och rulla dem direkt i strösockret
- Glasyrmunkar: Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Rör ihop florsocker och vatten till en tjock slät glasyr. Färga ev med hushållsfärg, strö strössel över innan glasyren stelnat.
Tips! Har du ingen fritör med inbyggd termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den gyllenbrun på 1 min är temperaturen rätt.
Det här måste ni bara testa, underbart gott! Men bör helst ätas samma dag!
Ha en bra tisdag!
Kram Katarina