Toscakaka
Nu är jag verkligen inne i en bakperiod…ofta blir det så när det är kallt ute! En kopp varmt te med något gott till är underbart efter en tur ute i snön! Idag blev det en riktig klassiker…toscakaka så saftig och hållbar…och underbart god! Blanda i ganska stora hackade mandlar i toppingen, så blir det extra crunchigt och gott!
Toscakaka – en klassiker, en riktigt toppenkaka!
Toscakaka
En kaka räcker till säkert 10 bitar och är hållbar och saftig i flera dagar.
Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1 1/2 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 dl mjölk
Glasyr:
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
- 100 g mandel (blandade lite flagad mandel med hackade oskalade mandlar)
Toscakaka – Gör så här:
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter), smörj formen med matfett.
- Smält matfettet och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen, matfettet och mjölken i smeten. Häll smeten i formen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Förbered glasyren under tiden.
- Glasyr: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.
- Flytta upp gallret till mitt i ugnen. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills glasyren får färg.
Så gott och lättbakat!
Det är full fart här hemma med den lilla valpen! ? Så det blir mest små pysselprojekt vid köksbordet just nu…så ingen liten tygbit eller pärla fastnar i en busig valps mun! Men jag har en hel del större målarprojekt på gång, då måste jag nog ha lite hundvaktshjälp ?
Ha en fin dag!
Kram Katarina