Kanelblommor
Här har ni en klassisk kaka i en annan form…blommor! En helt vanlig mördeg, som bakats ut till den form man vill och sedan strösslas med kanel och socker! Den här kakan är så spröd och god, med äkta ”kanelbulle-smak-känsla”!
Kanelblommor
Grundrecept har jag hittat i Ica Kuriren nr 26/27 2016
Ingredienser till mördeg:
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 1 dl (75 g) potatismjöl
- 1 krm salt
- 200 g kylskåpskallt smör
- 1 dl strösocker
- Kanel/sockerblanding: 3/4 dl strösocker och 1, 1/2 tsk kanel
Kanelblommor – Gör så här:
- Mät upp mjöl, potatismjöl och salt i en bunke. Tillsätt kallt smör i mindre bitar och finfördela det i mjölblandningen helst genom att använda en maskin, annars går det bra med gaffel och sen fingertopparna.
- Nyp ihop till en deg, arbeta in strösockret och knåda degen tills den känns smidig.
- Platta ut degen, slå in den i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter. Om den hinner bli för hård är det bara att arbeta den på bakbordet tills den blir smidig igen.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Kavla ut degen till ca 3 millimeter tjockt på lätt mölat bakbord.
- Ta ut blommor/hjärtan eller annan valfri form. Lägg dem på bakplåtpapperklädd plåt.
- Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter.
- Blanda under tiden strösocker och kanel. Strö det generöst över kakorna så fort de kommer ur ugnen.
Låt svalna, och smaka!
Ha en jättekul lördag! Passa på nu ut i solen, det är kanske sista sommarhelgen!
Kram Katarina