Kafferep med småkakor hör väl till sommaren! Jag gillar verkligen att baka småkakor, lättfixat och gott att ha i en burk i köket. Idag bakar jag Jitterbuggare, en klassiker från boken Sju sorters kakor. För att göra dom lite gulligare, färgade jag marängsmeten med rosa karamellfärg….jag ska nog blanda i lite mer färg nästa gång så det syns, men himla goda är ju de här kakorna, testa! Här är receptet på Jitterbuggare.
Jitterbuggare – En riktig favoritkaka!
Jitterbuggare – recept:
Receptet kommer från Bakbirgittas bok ”Sju sorters kakor”
Mördeg
- 4,5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 200 g smör
- 1 äggula
Fyllning
- 1-2 äggvitor
- 1 dl strösocker
- Några droppar rosa/röd karamellfärg om man vill
Jitterbuggare – gör så här:
- Arbeta samman mjöl, socker, smör och äggula till en deg. Lägg in degen i kylen ca 30 minuter.
- Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning.
- Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till drygt 0,5 cm tjock rektangel, 16×30 cm.
- Bred på hälften av fyllningen på vardera och rulla ihop dem som två rulltårtor.
- Lägg dem på en skärbräda och ställ kallt en stund. Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
- Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt. Grädda i 175 grader, 12-15 minuter.
Grädda dem lagom hårt, de ska inte bli bruna…Man vill ha mördegskakor frasiga och spröda.
Strössla lite florsocker över för lite mer finess!
Lycka till med bakandet!
Kram ? Katarina