Baka mandelmusslor
Julbaket fortskrider här hemma, en julfavorit är krispiga mandelmusslor fyllda med grädde och toppade med bär. I år testade jag att dekorera med sockrade halvfrusna lingon, det blev fräscht och juligt! Här kommer receptet;
Mandelmusslor
(receptet kommer bagaren Johan Sörberg)
Ingredienser
- 100 g sötmandel
- 5 dl vetemjöl
- 210 g rumstempererat smör
- 1.5 dl strösocker
- smält smör till formarna
- 45 st runda eller ovala, veckade formar
- grädde, ev till servering
- sylt eller färska bär, ev till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
- Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
- Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
- Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma. Jag brukar slå med ett köksredskap på baksidan av formen, medan de är varma, så trillar de ur formen.
- Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.
Det här är ett riktigt toppenrecept, och en praktisk kaka att ha i frysen. Det är bara att plocka fram, vispa lite grädde och lägga på en klick, sylt, frysta eller färska bär.
Lycka till! Nu är det snart julafton!