Baka mandelmusslor

mandelmusslor

Baka mandelmusslor

Julbaket fortskrider här hemma, en julfavorit är krispiga mandelmusslor fyllda med grädde och toppade med bär. I år testade jag att dekorera med sockrade halvfrusna lingon, det blev fräscht och juligt! Här kommer receptet;

mandelmusslor

Mandelmusslor

(receptet kommer bagaren Johan Sörberg)

  • 100 g sötmandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 210 g rumstempererat smör
  • 1.5 dl strösocker
  •   smält smör till formarna
  • 45 st runda eller ovala, veckade formar
  •   grädde, ev till servering
  •   sylt eller färska bär, ev till servering

mandelmusslor

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skålla, skala och mal mandeln. (Skålla genom att lägga ner mandlarna i kokande vatten 1 minut, inte längre, då kan de lätt bli sega. Tryck sedan ur mandlarna ur skalet). Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg mandeln där tillsammans med smöret och sockret.
  3. Arbeta ihop mjölet, smöret, sockret och mandeln till en deg. Använd fingertopparna. Lägg degen att vila svalt i cirka 1 timme.
  4. Pensla formarna med smält smör. Rulla ut degen i längder, dela den i cirka 45 bitar och tryck ut dem i formarna.
  5. Grädda formarna i cirka 8-10 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna medan de ännu är varma. Jag brukar slå med ett köksredskap på baksidan av formen, medan de är varma, så trillar de ur formen.
  6. Servera mandelmusslorna som de är eller fyll dem med grädde och sylt eller färska bär.

mandelmusslor

mandelmusslor

Det här är ett riktigt toppenrecept, och en praktisk kaka att ha i frysen. Det är bara att plocka fram, vispa lite grädde och lägga på en klick, sylt, frysta eller färska bär.

Lycka till! Nu är det snart julafton!

Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen