Ploppkakor
På höstlovet var på Halloween på Gröna Lund. Det kan jag verkligen rekommendera, blev riktigt imponerad av alla fina dekorationer och den härliga ”teaterkänslan” En läskig Parad, clowner, häxor, en spökbåt, ett extra spökhus, gravgård….och lite annat gott ätbart! Den stora bonusen den här kvällen, var ju ändå att vi vann på chokladhjulet…tillhör ju inte vanligheterna i vår familj. Två kilo Plopp…så den kommer ju att räcka ett tag. Idag bakar jag ett recept från boken Kakburken, men bytt ut Centerchokladen mot Plopp.: Ploppkakor, helt enkelt, de blev suupergoda!
Ploppkakor – Sega, kolasmakande kakor fylld med Plopp och toppade med flingsalt.
Kakburken – I boken Kakburken, finns originalreceptet till denna kaka som egentligen heter Centercookies, av Therese Salmi.
Ploppkakor – recept:
- Sätt ugnen på 175 grader och sätt formar i en minimuffinsplåt.
- Vispa smör, socker och farin med elvisp ett par minuter.
- Tillsätt ägg och vaniljsocker och forsätt vispa tills det är helt uppblandat.
- Rör ihop de torra ingredienserna ordentligt. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten och arbeta ihop till en slät och fin deg.
5. Rulla 24 bollar och lägg i formarna. Grädda ca 10 minuter. De ska få lite, lite färg.
6. Låt svalna ett par minuter innan du trycker ner mitten på bollarna så det blir som en liten skål. Jag använde baksidan på en liten sked för att trycka små hål. Det fungerar även utan att göra hål, egentligen bara att trycka ner Ploppbitarna. OBS! Det går bra att testa annan sorts choklad, som ex. Center, mörkchoklad, Geisha, Dumle….
7. Sätt i Ploppbitarna i alla kakorna och sätt in plåten i ugnen i ytterligare 2- 5 minuter.
8. När kakorna svalnat något, strö lite flingsalt över.
9. När de svalnat helt pudra florsocker över.
Hoppas ni provar! Sån bra bjudkaka, lättbakat och gott!
Lycka till! ? Katarina
4 reaktioner på ”Ploppkakor”
Verkar goda. Kan man frysa in kakorna?
Kul att du hittat till sidan Birgitta!
Ja de funkar utmärkt att frysa.
Trevlig helg!
Katarina ?
Vet inte vad jag gjorde för fel men kakorna smakar ägg.
Hej Mary,
Det var ju synd att du inte gillade kakorna. Receptet kommer från boken, och vi tyckte om dom. Testa att baka igen, ibland blir det annorlunda.
Lycka till!