Idag bjuder jag på en favorit från vårt julgottebord! Mintkakor eller hemgjorda After eight, väldigt goda och lättbakade. Här är receptet!
Mintkakor – Riktigt gott godis till jul!
Mintchoklad – recept:
1 äggvita
4 droppar pepparmyntsolja eller Pepparmyntsarom (tag då 16 droppar) (Oetker)
225 g florsocker
100 g hackad mörk choklad
florsocker till utbakning
Du behöver också:
smörpapper
kavel
runt kakmått 1 1/2 cm diameter, eller annan form som ex. Hjärta, jag använde baksidan på en spritstyll.
Mintkakor – Gör så här:
- Pudra bakbordet, kaveln och kakmåttet med florsocker.
- Vispa äggvitan skummig. Tillsätt pepparmyntsoljan. Blanda ner florsocker, lite i taget. När massan är fast och ändå smidig är degen klar. Knåda den på bakbordet.
- Kavla ut massan 5 mm tjock. Ta ut rundlar eller hjärtan med kakmåttet. Ta bort överflödig deg och kavla ut igen. Det är ungefär som att baka pepparkakor, det känns som om degen aldrig tar slut.
- Tips! Pudra florsocker över bakplåtspappret och lägg sedan dina hjärtan på pappret. Låt dem gärna torka någon timme, så är de lättare att doppa i chokladen.
- Smält choklad i en skål över en kastrull med hett vatten. Passa noga så att vattnet inte kokar, då kan chokladen bli grynig. Doppa mintbitarna i chokladen och fiska upp dem med hjälp av två gafflar. Lägg dem att stelna på smörpapper.
- Dekorera dina hjärtan med färgad kristyr, strössel, dekorationspärlor eller guld/silverpulver. Vi valde guldpulver denna gång, men kika gärna på våra hjärtan klicka på ”After eight”
- Förvara mintchokladen i rumstemperatur en burk med smörpapper mellan lagren. Vid längre hållbarhet bör man temperera chokladen, den blir då glansigare. Men de här är ju så goda, så vi brukar äta upp dem inom någon dag!
4. Skär bort det som sticker ut på chokladen, så de blir fint runda. Pudra över lite guldpulver när chokladen nästan stelnat.
Lycka till med julgodiset!
Kram ?? Katarina