Lussegran

Lussegran

Lussegran

Saffransbullar är väl för underbart gott! Det godaste på hela julen! Till adventsfikat, luciamorgonen eller varför inte till julaftonsfikat vid Kalle…så kan det vara kul att servera en hel Saffransgran fylld med smaskig mandelmassa och mörk choklad. Varsågoda dagens julbak en Lussegran.

Lussegran

Lussegran  – Saffransfylld gran med smör, mandelmassa och mörk choklad

Lussegran

Lussegran – Recept:

Receptet på Saffransbröd kommer från SusannesSkafferi , men tag ditt bästa receptet och gör en gran av det.

5 dl mjölk, 3%

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 burk kesella

16-17 dl vetemjöl

200 g smör, rumstempererat

Fyllning

200 g smör

200 g mörk choklad, hackad

200 g mandelmassa, riven

1 ägg till pensling

Pudra florsocker eller använd pärlsocker

Lussegran

Lussegran – gör så här:

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

5. Dela degen i 2 delar, Den ena delen bakade jag vanliga saffransbullar av och den andra delen räckte till en stor gran som täckte hela plåten. Knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm. Dela degen i två delar.

6. Bred på smör, strö över hackad choklad och mandelmassa på den ena delen. Lägg på den andra delen, platta till. Skär till så att det liknar en gran. skrä skåror i varje sida, vrid nu varje granflik några varv. Jäs i minst 30 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 175 grader. Pensla granen med uppvispat ägg, strö över pärlsocker, eller strunta i det och pudra florsocker när den svalnat.

8. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den ska börja anta en gyllene färg, det kan vara lite svårt att se om den är klar, men lyft lite försiktig på flikarna och känn om den är lagom lätt.

Dekorera med florsocker, några fina band, kulor eller gran/lingonris.

Ha en fin 2:a adventshelg! Idag ska vi och äta årets första julbord! ??????

Kram Katarina

Bild av Katarina Hörnberg

Katarina Hörnberg

Välkommen till pysselmagasinet Diy Sweden. En pyssel- och bakblogg som vill uppmuntra dig till kreativitet! En härlig blandning av pyssel, diy, trädgård och recept! Jag hoppas du blir inspirerad! /Katarina

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen